MK portret
“Ik wil nieuwe ontwikkelingen hanteerbaar maken.”

Maurits Kreijveld is futuroloog en strategisch adviseur. Hij is onafhankelijk expert op het gebied van toekomstverkenningen, platformeconomie en digitalisering, innovatie en co-creatie.

Maurits signaleert nieuwe ontwikkelingen en maakt deze zichtbaar, voorstelbaar en begrijpelijk middels inspirerende toekomstbeelden. Lees hier mijn futureblog met nieuwste visies en artikelen.

Maurits adviseerde meer dan dertig verschillende organisaties hoe zij het beste kunnen inspelen op ontwikkelingen, zoals digitalisering, platformen, kunstmatige intelligentie, 3D-printing, blockchain en smart cities. En hoe ze meer gebruik kunnen maken van de inbreng van hun gebruikers en klanten (cocreatie en design thinking).

Hij helpt ze hun blik verruimen, strategische vragen te identificeren en een toekomstbestendige visie te ontwikkelen; helpt ze hun businessmodel of beleid te verbeteren, versterken en duurzaam te maken.

Lees meer over mijn diensten: lezingen en workshops, toekomstverkenningen en scenario-ontwikkeling en strategisch advies.

Contact

Wisdomofthecrowd.nl, a future consultancy.
Mailen: wisdomofcrowd [at] gmail [dot] com
Bellen: 0648770311 Bel me direct
Vanuit Delft werk ik door heel het land.

Wisdom of the crowd

De rode draad door Maurits’ werk is ‘samen slimmer’: hoe kunnen organisaties met het web, sociale media en nieuwe opkomende technologieën, slimmer gebruik maken van de kennis, expertise, vaardigheden, creativiteit en energie van andere organisaties en  gebruikers en consumenten? Welke uitdagingen brengt dat met zich mee voor samenwerken met andere spelers? Hoe neem je op basis van duizend meningen of inputs een goede beslissing? Hoe haal je informatie uit grote hoeveelheden sociale media vol nepnieuws? Hoe ontwikkel je een netwerk en ecosysteem, hoe bouw je vervolgens een platform en hoe plug je in op wat anderen doen of laat je anderen inpluggen?

Maurits was de eerste die in Nederland de platformeconomie signaleerde. Na een diepgaande meerjarige verkenning publiceerde hij in 2014 ‘De kracht van platformen’, het eerste Nederlandse boek over de opkomst en betekenis van de platformeconomie. Hierin staan voorbeelden van platformstrategieën in sectoren als de maakindustrie, landbouw, zorg, telecom, financiële dienstverlening en logistiek. Ook wijst het boek op de mogelijke machtsconcentratie bij enkele grote (Amerikaanse) spelers. Lees meer hierover in ‘De platformeconomie’.

Vrijwel wekelijks schrijf ik over mijn nieuwste inzichten en werk. Lees bijvoorbeeld over de toekomst van kleding, over smart cities, de impact van kunstmatige intelligentie, de energietransitie en strategisch inspelen op de digitale disruptie. Regelmatig bespreekt en duidt hij toekomstontwikkelingen naar aanleiding van actuele gebeurtenissen, op radio en televisie. Lees meer over mijn optredens.

Maurits schreef meer dan honderd goed gelezen artikelen op toonaangevende Nederlandse websites als Marketingfacts, ManagementImpact, iBestuur en OneWorld/Powerswitch en in enkele tijdschriften waaronder PubliekDenken. Lees zijn nieuwste visies hierVan zijn vier boeken werden er drie genomineerd voor (management)boek van het jaar. Lees meer over mijn boeken.

Verder is Maurits regelmatig betrokken bij project- en beleidsevaluaties, onder andere voor de Europese Commissie (digital innovation hubs, factories of the future) en enkele ministeries (zorg-innovatie pilots). Hij hield tientallen presentaties en lezingen en doceert bij diverse (executive) managementopleidingen zoals Nyenrode, Erasmus, SIOO, Algemene BestuursDienst, Haagse Hogeschool.

Maurits werkte bij diverse denktanks en overheden waar hij zich bezighield met de maatschappelijke betekenis van technologische ontwikkelingen en het ontwikkelen van toekomstbeelden op het grensvlak van bedrijfsleven, overheid en samenleving.

Maurits was senior beleidsmedewerker innovatie en ICT bij het Ministerie van Economische Zaken en is afgestudeerd als natuurkundig ingenieur in de nanotechnologie. Mijn uitgebreide CV vind je op LinkedIn


DISCLAIMER: Ik doe mijn best om op deze website zo correct mogelijk om te gaan met het gebruik van content van derden zoals afbeeldingen die sfeer geven aan de artikelen. Makers worden (met de bijbehorende licentie) onderaan het artikel vermeld waar ze bij geplaatst zijn. Ik put zoveel mogelijk uit rechtenvrije afbeeldingen (Unsplash.com) of afbeeldingenet Creative Commons-licentie. Mocht ik iets vergeten zijn of verkeerd gedaan hebben, laat het me dan weten dan pas ik dit aan of vervang de afbeelding of tekst.