“Ik wil nieuwe ontwikkelingen hanteerbaar maken.”

Futuroloog en strategisch adviseur. Onafhankelijk expert op het gebied van toekomstverkenningen, collectieve intelligentie, platformeconomie en innovatie.

Maurits Kreijveld signaleert nieuwe ontwikkelingen en maakt deze voorstelbaar en hanteerbaar middels inspirerende toekomstbeelden – door presentaties, verkenningen en adviezen. Creatief en met een andere manier van kijken.

Maurits adviseerde inmiddels tientallen organisaties hoe zij het beste kunnen inspelen op ontwikkelingen, zoals digitalisering, platformen, kunstmatige intelligentie, 3D-printing, blockchain en smart cities. En hoe ze meer gebruik kunnen maken van de inbreng van hun gebruikers en klanten.

Hij helpt organisaties hun blik verruimen, strategische vragen te identificeren en een toekomstbestendige visie te ontwikkelen; helpt ze hun businessmodel of beleid te verbeteren, versterken en duurzaam te maken.

Vrijwel wekelijks schrijft Maurits over zijn nieuwste inzichten en werk. Lees bijvoorbeeld over de toekomst van kleding, over smart cities, de impact van kunstmatige intelligentie, de energietransitie en strategisch inspelen op de digitale disruptie.

Regelmatig duidt hij toekomstontwikkelingen naar aanleiding van actuele gebeurtenissen, op radio en televisie. Lees hier mijn futureblog met nieuwste visies en artikelen.

Mijn diensten

Lezingen en workshops
Mijn inspirerende lezingen geven nieuwe ideeën die aanzetten tot nadenken. In interactieve workshops gaat u zelf aan de slag.

Toekomstverkenningen en scenario-analyse
Toekomstbeelden en scenario’s geven u inzicht in de gevolgen van nieuwe ontwikkelingen voor uw organisatie.

Strategisch advies
Op basis van een gedegen analyse en onderzoek krijgt u advies hoe u tijdig kunt inspelen op nieuwe ontwikkelingen met een toekomstbestendige strategie of beleid.

Beleidsevaluaties
Wat zijn de uitkomsten (output en outcome) van mijn beleid? Hoe doet mijn organisatie het ten opzichte van andere? SWOT-analyse van uw businessplan.

Wisdom of the crowd

De rode draad door Maurits’ werk is ‘samen slimmer’: hoe kunnen organisaties met het web, sociale media en nieuwe opkomende technologieën, slimmer gebruik maken van de kennis, expertise, vaardigheden, creativiteit en energie van andere organisaties, gebruikers en consumenten? Welke uitdagingen brengt deze collectieve intelligentie met zich mee voor samenwerken met andere spelers? Hoe neem je op basis van duizend meningen of inputs een goede beslissing? Hoe ontwikkel je een netwerk en ecosysteem, hoe bouw je vervolgens een platform en hoe plug je in op wat anderen doen of laat je anderen inpluggen?

Track record

Maurits signaleerde vroegtijdig de opkomst van de platformeconomie. Na diepgaand meerjarige onderzoek publiceerde hij in 2014 ‘De kracht van platformen’, het eerste Nederlandse boek over de opkomst en betekenis van de platformeconomie. Hierin staan voorbeelden van platformstrategieën in sectoren als de maakindustrie, landbouw, zorg, telecom, financiële dienstverlening en logistiek. Ook wijst het boek op de mogelijke machtsconcentratie bij enkele grote (Amerikaanse) spelers. Lees meer hierover in ‘De platformeconomie’. Sindsdien gaf Maurits talloze organisaties advies over hoe zij zelf met platformen aan de slag kunnen gaan.

Maurits schreef meer dan honderd goed gelezen artikelen op toonaangevende Nederlandse websites als Marketingfacts, ManagementImpact, iBestuur en OneWorld/Powerswitch en in enkele tijdschriften waaronder PubliekDenken. Lees zijn nieuwste visies hierVan zijn vier boeken werden er drie genomineerd voor (management)boek van het jaar. Lees meer over mijn boeken.

Ervaring

Verder is Maurits regelmatig betrokken bij project- en beleidsevaluaties, onder andere voor de Europese Commissie (digital innovation hubs, factories of the future) en enkele ministeries (zorg-innovatie pilots). Hij hield meer dan honderd presentaties en lezingen en doceert bij diverse (executive) managementopleidingen zoals Nyenrode, Erasmus Universiteit, Sioo, Algemene BestuursDienst, Haagse Hogeschool.

Maurits werkte bij diverse denktanks en overheden waar hij zich bezighield met de maatschappelijke betekenis van technologische ontwikkelingen en het ontwikkelen van toekomstbeelden en strategieën op het grensvlak van bedrijfsleven, overheid en samenleving.

Maurits was senior beleidsmedewerker innovatie en ICT bij het Ministerie van Economische Zaken en is afgestudeerd als natuurkundig ingenieur in de nanotechnologie.

DISCLAIMER: Ik doe mijn best om op deze website zo correct mogelijk om te gaan met het gebruik van content van derden zoals afbeeldingen die sfeer geven aan de artikelen. Makers worden (met de bijbehorende licentie) onderaan het artikel vermeld waar ze bij geplaatst zijn. Ik put zoveel mogelijk uit rechtenvrije afbeeldingen (zoals Unsplash.com) of afbeeldingen met Creative Commons-licentie. Mocht ik iets vergeten zijn of verkeerd gedaan hebben, laat het me dan weten dan pas ik dit aan of vervang de afbeelding of tekst.