De toekomst is spannend en onzeker. Ik ondersteun organisaties bij het verkennen van de toekomst en het formuleren van een toekomstbestendige strategie. Daarnaast signaleer en analyseer ik nieuwe ontwikkelingen en geef op basis daarvan strategisch advies.

Er zijn verschillende technieken en methoden om de toekomst te verkennen waaronder scenario-analyse en roadmapping. Hiermee worden trends en ontwikkelingen verbeeld en voorstelbaar en tastbaar gemaakt. U krijgt meer zicht op de mogelijke impact van ontwikkelingen en wordt aangezet tot nadenken over de strategie die u met uw organisatie wilt volgen om in te spelen op kansen en bedreigingen.

Vaak worden daarbij verschillende bronnen en werkvormen (literatuur, interviews en creatieve werksessies) gecombineerd. Dit kan ook samen met uw medewerkers. In workshops worden zij op weg geholpen zelf aan de slag met het ontwikkelen van scenario’s. De inzichten en dilemma’s kunnen vervolgens worden vastgelegd in een rapportage waarmee u morgen al de eerste stappen kunt gaan zetten.

Als futuroloog en trendwatcher probeer ik door de waan van de dag heen te kijken naar zwakke signalen van nieuwe ontwikkelingen, opkomende trends en grote veranderende patronen. Hierover geef ik inspirerende presentaties en lezingen. Zie hier een voorbeeld. Zo was ik een van de eersten in Nederland die de platformeconomie zag opkomen en pleitte voor een nuttig gebruik van ‘living labs’.

Hieronder vind je trends en inzichten die ik onderzoek en verken, waar ik over adviseer, presenteer en schrijf. Met per trend meer achtergrondinformatie, inzichten en downloads. Door mijn diverse loopbaan en ervaring heb ik overzicht over een breed spectrum aan ontwikkelingen.

In een meerjarige toekomstverkenning wisdom of crowds deed ik uitgebreide ervaring op met toekomstonderzoek. Ik verkende de mogelijkheden die internet en andere technologieën brengen voor crowdsourcing, co-creatie en zelforganisatie. Met toekomstbeelden over o.a. de zorg, innovatie en het bestuur van de slimme stad. In het boek ‘Samen slimmer’ beschrijf ik deze. Lees meer hier.