MK portret
“Ik wil nieuwe ontwikkelingen vroegtijdig signaleren en hanteerbaar maken.”

Maurits Kreijveld is futuroloog en strategisch adviseur. Hij is expert op het gebied van platformeconomie, digitalisering, innovatie en co-creatie.

Maurits signaleert nieuwe ontwikkelingen en maakt deze zichtbaar, voorstelbaar en begrijpelijk middels inspirerende toekomstbeelden.

Maurits adviseerde al zo’n dertig verschillende organisaties hoe zij het beste kunnen inspelen op ontwikkelingen, zoals digitalisering, platformen, kunstmatige intelligentie, 3D-printing, blockchain en smart cities. En hoe ze meer gebruik kunnen maken van de inbreng van hun gebruikers en klanten.

Hij helpt ze hun blik verruimen, strategische vragen te identificeren en een toekomstbestendige visie te ontwikkelen; helpt ze hun businessmodel of beleid te verbeteren, versterken en duurzaam te maken.

Contact

Wisdomofthecrowd.nl, a future consultancy.
Mailen: wisdomofcrowd [at] gmail [dot] com
Bellen: +31 648 770 311
Vanuit Delft werk ik door heel het land.

Wisdom of the crowd

De rode draad door Maurits’ werk is ‘samen slimmer’: hoe kunnen organisaties met het web, sociale media en nieuwe opkomende technologieën slimmer gebruik maken van de kennis, expertise, vaardigheden, creativiteit en energie van anderen, zoals gebruikers en consumenten?

De toekomst voor organisaties en onze samenleving ligt in deze collectieve intelligentie. Hoe halen we de wisdom of crowds naar boven? Hoe haal je wijsheid uit netwerken van mensen, dingen, objecten en robots? Welke uitdagingen brengt dat met zich mee voor samenwerken met andere spelers? Hoe neem je op basis van duizend meningen of inputs een goede beslissing? Hoe ontwikkel je een netwerk en ecosysteem, hoe bouw je vervolgens een platform en hoe plug je in op wat anderen doen?

Ik volg trends, probeer door de waan van de dag heen te kijken. Ik heb ruime ervaring met het ontwikkelen van toekomstbeelden en het gebruik van diverse forecasting- en scenario-technieken.

Mijn ervaring en expertise

Maurits adviseert bedrijven hoe ze hun business model kunnen verbeteren en meer toekomstbestendig en concurrentiebestendig kunnen maken onder meer door coachingsgesprekken en een strategische analyse van het businessplan en businessmodel.

Gebaseerd op zijn inzichten ontwikkelde Maurits de Masterclass ‘De plug&play-organisatie’: een systematische aanpak van korte colleges, workshops en coaching, waarmee organisaties grip kunnen krijgen op de aankomende digitalisering en er beter op in kunnen spelen door wendbaar en adaptief te worden. Lees meer over de ‘Masterclass De plug&play-organisatie’. Delen hiervan doceert hij ook bij Sioo en Nyenrode Universiteit.

Maurits was de eerste die in Nederland de platformeconomie signaleerde en op de kaart zette. Na een diepgaande meerjarige verkenning publiceerde hij in 2014 ‘De kracht van platformen’, het eerste Nederlandse boek over de opkomst en betekenis van de platformeconomie. Hierin staan voorbeelden van platformstrategieën in sectoren als de maakindustrie, landbouw, zorg, telecom, financiële dienstverlening en logistiek. Ook wijst het boek op de mogelijke machtsconcentratie bij enkele grote (Amerikaanse) spelers. Lees meer hierover in ‘De platformeconomie’.

Maurits schreef meer dan honderd goed gelezen artikelen op toonaangevende Nederlandse websites als Marketingfacts, ManagementImpact, iBestuur en OneWorld/Powerswitch en in enkele tijdschriften waaronder PubliekDenken. Lees mijn artikelen hier. Van zijn vier boeken werden er drie genomineerd voor (management)boek van het jaar. Lees meer over mijn boeken.

Opleidingen

Verder is Maurits regelmatig betrokken bij project- en beleidsevaluaties, onder andere voor de Europese Commissie (digital innovation hubs, factories of the future) en enkele ministeries (zorg-innovatie pilots). Hij hield tientallen presentaties en lezingen en doceert bij diverse (executive) managementopleidingen zoals Nyenrode, Erasmus, SIOO, Algemene BestuursDienst, Haagse Hogeschool.

Media

Regelmatig bespreekt en duidt hij toekomstontwikkelingen naar aanleiding van actuele gebeurtenissen, op radio en televisie, onder andere als ‘huis-futuroloog’ van het radioprogramma Nieuws en Co (NPO Radio 1). Lees meer over mijn optredens.

Maurits werkte bij diverse denktanks en overheden waar hij zich bezighield met de maatschappelijke betekenis van technologische ontwikkelingen en het ontwikkelen van toekomstbeelden op het grensvlak van bedrijfsleven, overheid en samenleving. In het voorjaar van 2012 bracht hij de uitkomst van een meerjarige toekomstverkenning uit, het boek ‘Samen slimmer’, vergezeld van een manifest dat oproept tot het instellen van living labs, op dat moment nog een onbekend fenomeen in beleidsland.

Als senior beleidsmedewerker innovatie en ICT bij het Ministerie van Economische Zaken deed hij ruime ervaring op met het bevorderen van samenwerking tussen grote en kleine bedrijven, kennisinstellingen en overheden. In diverse summer courses (Aalto University, 2012, 2013) in Zweden en Finland werkte hij samen met andere internationale experts op het gebied van participatie, sociale innovatie en cocreatie aan maatschappelijke oplossingen op het gebied van zorg en duurzaamheid.

Maurits Kreijveld is afgestudeerd als natuurkundig ingenieur met bijzonder specialisatie in de nanotechnologie en economie als bijvak. Via diverse trainingen vergrootte hij zijn vaardigheden op het gebied van het faciliteren van groepsprocessen en het losmaken van creativiteit.

Mijn uitgebreide CV vind je op LinkedIn

Blijf op de hoogte van mijn werk via mijn nieuwsbrief.

digitalisering en organisaties, evaluatie en strategie, foresighting, scenario-analyse, platformeconomie, deeleconomie, innovatie, social innovation, design thinking, co-creatie, technology assessment, participatie


DISCLAIMER: Ik doe mijn best om op deze website zo correct mogelijk om te gaan met het gebruik van afbeeldingen die sfeer geven aan de artikelen. Makers worden (met de bijbehorende licentie) onderaan het artikel vermeld waar ze bij geplaatst zijn. Ik put zoveel mogelijk uit rechtenvrije afbeeldingen of met Creative Commons. Mocht ik iets vergeten zijn of verkeerd gedaan hebben, laat het me dan weten dan pas ik dit aan of vervang de afbeelding of tekst.