Me in Labyrint ed2
“Ik wil nieuwe ontwikkelingen vroegtijdig signaleren en inzichtelijk maken door te duiden en inspireren.”

Maurits Kreijveld is futuroloog en gefascineerd door nieuwe technologische ontwikkelingen en impact die deze hebben en in de toekomst kunnen gaan hebben op bedrijven, overheden, de politiek en op de samenleving als geheel. Op deze website vind je meer over zijn werk.

Maurits is een internationaal expert op het gebied van de opkomst en toekomst van platformen (deeleconomie, platformeconomie), smart cities (digitale infrastructuren, Internet of things, ICT, energiegrids en telecom), innovatie (blockchain, nanotechnologie) en toekomstonderzoek (o.a. scenario-analyse).

De rode draad door zijn werk is ‘samen slimmer’: hoe kunnen organisaties met het web, sociale media en nieuwe opkomende technologieën slimmer gebruik maken van de kennis, expertise, vaardigheden, creativiteit en energie van anderen, zoals gebruikers en consumenten? En hoe zouden we dit kunnen inzetten om de maatschappelijke uitdagingen van deze eeuw aan te pakken? Welke uitdagingen brengt dat met zich mee voor samenwerken en besluitvorming?

Maurits adviseert bedrijven en overheden over de mogelijke gevolgen van de nieuwe opkomende technologische ontwikkelingen op hun bedrijfsvoering, hun verdienmodellen, de toekomst, innovatie en de inrichting van de leefomgeving. Hij helpt ze een visie te ontwikkelen en relevante strategische vragen te identificeren. Hij helpt bedrijven hun businessmodel te verbeteren, versterken en duurzaam te maken.

Voorheen werkte Maurits bij het Rathenau Instituut, Stichting Toekomstbeeld der Techniek en het Ministerie van Economische Zaken op het gebied van innovatie en ICT. Hij studeerde af als natuurkundige met een specialisatie in nanotechnologie.

Blijf op de hoogte van mijn werk via mijn nieuwsbrief.

Mijn thema’s

Langs de rode draad van mijn werk houd ik me met uiteenlopende onderwerpen bezig. Onder Trends vind je een overzicht van deze onderwerpen.

Globaal kunnen deze worden samengevat onder de volgende pijlers, die allemaal weer samenhangen met ‘samen slimmer’ en de ‘wisdom of crowds’:

  • innovatie: cocreatie, new business models, collaborative economy, platformen, deeleconomie, sociale innovatie
  • smart cities en het ontwerp van de (leef)omgeving, digitale infrastructuren
  • nieuwe technologische ontwikkelingen en futurologie zoals de blockchain, nanotechnologie en kunstmatige intelligentie
  • democratie: politiek & bestuur, sociale media en democratie, collectieve besluitvorming

Mijn blogs en boeken

Ik publiceer over mijn werk in de vorm van lezingen, colleges en presentaties, blogs en artikelen o.a. voor SIOO, Universiteit Leiden, Fontys Hogescholen, Hogeschool Rotterdam, University College Leeuwarden, Erasmus Universiteit Rotterdam  en Nyenrode University.

Mijn artikelen, bij onder andere Marketingfacts en ManagementImpact, kun je terugvinden via deze link.

Daarnaast schreef ik de afgelopen jaren diverse boeken waarvan er meerdere genomineerd werden. Zo nu en dan geef ik interviews voor radio en televisie (zoals EénVandaag en BNR).

Recent werk kun je hier terugvinden.

Dislaimer. Ik doe mijn best om op deze website zorgvuldig om te gaan met de afbeeldingen die gebruik als sfeer en illustratie bij de artikelen. Makers vermeld ik (met de bijbehorende licentie) onderaan het artikel waar ze bij geplaatst zijn. Mocht ik iets vergeten zijn of verkeerd gedaan hebben, laat het me dan weten dan pas ik dit aan of vervang de afbeelding of tekst.