Hoe kan onze samenleving eruitzien in 2035 als we meer gebruik gaan maken van onze collectieve intelligentie? Dankzij internet en digitale technieken kunnen we op groter schaal en meer dan ooit gebruikmaken van ieders kennis, idee, mening, beoordeling, talent en creativiteit.

Hoe de ‘wisdom of crowds’ onze samenleving zal veranderen

We leven in een unieke tijd. Dankzij het internet kunnen we samenwerken op een schaal en een manier die tot voor kort onmogelijk was en veel beter gebruik maken van ieders talenten, ideeën, kennis, creativiteit en mankracht.

Samen zijn we slimmer. Dat wordt ook wel de ‘wisdom of crowds’ genoemd. Zo kunnen we onze kwaliteit van leven verbeteren, elkaar helpen, maatschappelijke vraagstukken aanpakken en betere producten en diensten maken.

Het boek ‘Samen slimmer’ duidt de belangrijkste technologische ontwikkelingen van de komende decennia, zoals 3D-printing, big data, sensoren en kunstmatige intelligentie. Het laat in aansprekende toekomstbeelden de maatschappelijke betekenis ervan zien: hoe zorg, onderwijs, innovatie en democratie hierdoor van karakter kunnen gaan veranderen.

In het boek kijken we ook naar de uitdagingen die het samen creëren en samen beslissen met zich meebrengen: hoe en onder welke voorwaarden kunnen ‘crowds’ tot ‘wisdom’ komen (collectieve intelligentie), welke organisatievormen kan dat opleveren en wat betekent dit voor co-creatie en democratie (collectieve besluitvorming)? Deze toekomstbeelden zijn in interactieve workshops en gesprekken totstandgekomen. Lees meer over de toekomstverkenning Wisdom of the Crowd.

De toekomstbeelden komen tot leven dankzij de prachtige vormgeving en rijke illustraties met foto’s, figuren en infographics (zie onderaan deze pagina een impressie). Bevat ruim twintig gastbijdragen van onder andere Erwin Blom, Marleen Stikker, Annemieke Roobeek en Jaap van Ginneken.

Bestel een fysiek exemplaar van dit prachtig vormgegeven en geïllustreerde boek via deze link

Nominatie Managementboek van het Jaar

‘Samen slimmer’ was genomineerd voor Managementboek van het jaar 2013! Een vakjury selecteerde het boek samen met vier andere uit ruim 270 managementboeken. Uit het jury-rapport:

Een inspirerend boek dat gebaseerd is op gedegen onderzoek naar technologische en maatschappelijke ontwikkelingen die onze samenleving nu en zeker in de toekomst zullen veranderen. Het slaat een brug naar een voor veel managers onbekende wereld, waar zij echter wel weet van zouden moeten hebben. Geen science fiction, maar een tipje van de sluier wat ons te wachten staat.

Inzichten in dit boek

  • Leer op welke manieren en onder welke voorwaarden we gebruik kunnen maken van de ‘wisdom of crowds’ (crowdsourcing, co-creatie en zelforganisatie);
  • Lees welke technologische en maatschappelijke megatrends bepalend zullen zijn in de komende twintig jaar. Wat is de toekomst van internet en sociale media? Hoe zit het bijvoorbeeld met 3D printen, Big Data en augmented reality (Google Glass);
  • Zie hoe gezondheid, innovatie en democratie er in 2030 uitzien. Hoe burgers gezamenlijk of samen met bedrijven en overheden producten ontwikkelen, beslissingen nemen en de stad inrichten. En hoe door gecombineerde kennis iedereen langer gezond leeft. Hoe nieuwe organisatiestructuren van bedrijven, kennisinstellingen, overheden en burgers sneller innoveren;
  • Ontdek welke uitdagingen we als samenleving hebben en de keuzes we anno 2012 moeten maken voor een toekomst waarin we ‘samen slimmer’ zijn. En wat het betekent voor organisaties zoals het bedrijfsleven, de overheid en de wetenschap.
  • Er worden vijf toekomstbestendige ontwerp-uitgangspunten gepresenteerd waarmee u binnen uw eigen organisatie gericht aan de slag kunt met het ontwikkelen van nieuwe producten en diensten.

Inhoudsopgave

Download een hoofdstuk door op een link of afbeelding te klikken.

H1. Een nieuw tijdperk van intelligentie
Dit hoofdstuk laat zien hoe we anno nu samen slimmer zijn dankzij het web. Er worden drie vormen van collectieve intelligentie onderscheiden met een toenemende invloed voor de crowd: crowdsourcing, co-creatie en zelforganisatie.

H2. Trends en ontwikkelingen
Hier worden vijf grote technologische trends beschreven die onze toekomst ingrijpend gaan veranderen zoals Big Data, 3D-printing,  Augmented Reality, kunstmatige intelligentie en het Internet of Things.

H3. Gezonder door collectieve intelligentie
Dit hoofdstuk beschrijft een toekomstbeeld waarin we door informatie over onze eigen gezondheid met elkaar te delen, gezamenlijk nieuwe kennis kunnen creëren om gezonder te leven. We zien hoe we op basis van deze nieuwe kennis persoonlijk gecoacht worden in ons dagelijks leven.

H4. Samen sneller innoveren
Dit hoofdstuk beschrijft een toekomstbeeld waarin burgers een actieve rol spelen in het innovatieproces. Zal een nieuwe vorm van samenwerking tussen bedrijven, overheden, universiteiten en burgers in staat zijn om de strijd aan te gaan met een snel muterend virus?

H5. Slimmer samenleven en beslissen
In dit hoofdstuk zien we een toekomstbeeld waarin burgers gezamenlijk hun stad besturen en publieke taken op zich nemen, zoals zorg, onderwijs en veiligheid. En hoe ze daarbij gebruik maken van de nieuwste technologieën die de intelligente stad hen biedt. We zien de uitdagingen die zelforganisatie en burgerinitiatief met zich meebrengen.

H6. Bouwstenen voor de toekomst
In dit hoofdstuk trekken we conclusies uit de toekomstbeelden. We identificeren daarbij zes bouwstenen voor collectieve intelligentie met elk hun uitdagingen voor de toekomst.


Reacties en recensies

Wim van de Donk, Commissaris van Koning in Noord-Brabant, in ‘Het Nieuwste Brabant‘ (2014):

(Samen slimmer biedt) een verrassende en verfrissende poging om de kennis in de samenleving te mobiliseren en in de beleidsarena te brengen.

Mariko Peters, Tweede Kamerlid GroenLinks, tijdens haar lezing over internetvrijheid op 1 juni 2012:

Het boek ‘Samen Slimmer’ van Maurits Kreijveld over hoe de digitale wisdom of the crowds burgers nieuwe macht heeft gegeven, en waar ik nu rijkelijk uit put, staat bol van deze voorbeelden en raad ik iedereen aan.

Davied van Berlo, Ambtenaar 2.0 in zijn recensie van het boek en de vergelijking met het boek van Adjiedj Bakas (‘De staat van morgen’):

Kreijveld … heeft een meer wetenschappelijke benadering en de stappen die hij in zijn verhaal zet van feiten en trends naar voorspelling en aanbeveling zijn beter te volgen. Dat maakt de inhoud van die aanbevelingen waardevoller voor bestuurders en beleidsmakers. Bakas schudt je wakker met mogelijke vergezichten, maar Kreijveld biedt ook nog houvast en een routekaart naar de toekomst.

Koen Geijzers, communicatie-adviseur, op LinkedIn:

Waardevol boek, helder geschreven, neemt je stap-voor-stap mee in de denkbeelden over de toekomst. Dit wordt voor mij een naslagwerk.

René van Maarsseveen, marketing en reclame, op zijn blog:

Het boek staat naast een goede samenhangende theorie vol met praktische voorbeelden waarmee geleidelijk een beeld wordt gevormd van hoe de toekomst er uit zal (kunnen) gaan zien.

Informatie

Bestel een fysiek exemplaar, in full color en met harde kaft, bij Managementboek, Businezz of bij Bol.com

2e druk: Management Impact (Vakmedianet), Deventer, april 2014
auteur: Maurits Kreijveld
ISBN 978 90 13 11875 9
Hardcover, ingebonden, 228 pag, 170 x 240 mm
vormgeving: Roquefort Ontwerpers, Utrecht

1e druk (CC:BY-NC-ND): Stichting Toekomstbeeld der Techniek, Den Haag, april 2012.

Download hier de eerste druk: Samen slimmer – Maurits Kreijveld

Het boek is gebaseerd op een meerjarige toekomstverkenning uitgevoerd bij Stichting Toekomstbeeld der Techniek. Het boek werd op 11 april 2012 in Den Haag tijdens de conferentie ‘Een parlement met 17,6 miljoen zetels’ gepresenteerd en overhandigd aan Gerdi Verbeet, voorzitter van de Tweede Kamer.

Met gastbijdragen van: Albert Boswijk, Anneke van Hoek, Annemieke Roobeek, Ben Schouten, Chris Aalberts, Erwin Blom, Catholijn Jonker, Ingrid Mulder, Jaap van Ginneken, Jaap van den Herik en Daniel Dimov, Jacqueline B. de Jong, Jasper Zuure, Jörgen van de Langkruis, Marijn Janssen, Marleen Stikker, Michiel de Lange, Nanneke van der Heijden, Nick Guldemond, Peter Werkhoven, Stephan Verveen en Harold van Garderen.