De retail heeft een zware periode achter de rug waarbij diverse winkelketens van vroeger het niet redden, zoals V&D, Phone House, MS Mode, Mitra, Macintosh, BAS Group, DA Retailgroep, Perry Sport, Schoenenreus, Miss Etam, Coolcat en Halfords. in 2019 werd bekend dat ook Hudson’s Bay zich na twee jaar terugtrekt uit Nederland (en België en Duitsland). Dat alles heeft grote impact op de binnensteden en winkelstraten.

Ik onderzoek en beschouw de digitalisering en nieuwe innovaties van de retail.

Digitalisering in de retail

De retail is flink aan het veranderen. Online en offline raken steeds meer met elkaar versmolten. Webwinkels als Amazon, Zalando en Coolblue openen fysieke winkels en retailers als WalMart, Albert Heijn en Jumbo breiden online uit. Velen vrezen de komst van Amazon, dat in hoog tempo zijn distributienetwerk verder uitbouwt ook in Europa. Lees: Hoe Amazon, Alibaba en Uber het succes gaan bepalen van Nederland als handelsland

Webwinkels als Amazon, Zalando en Bol.com volgen het voorbeeld van Alibaba en willen een zogeheten handelsplatform worden waar meerdere retailers hun producten kunnen aanbieden. De handelshuizen zijn dan in feite grote marktplaatsen geworden die zelf geen producten meer bezitten maar vragers en en aanbieders met elkaar verbinden. Per transactie ontvangen ze een marge. Lees hier meer over deze strategie en de haken en ogen die hieraan zitten: waarom Bol.com beter een Albert Heijn kan worden dan een Alibaba 

Inpluggen op platformen

De hele waardeketen digitaliseert. Alle schakels worden losse ‘blokjes’, van het bedenken en ontwerpen, het ontwikkelen en produceren, distribueren, marketen, tot en met after sales dienstverlening en klantrelatie. Deze blokjes kunnen op verschillende, nieuwe manieren in elkaar gezet worden. Dat is een kwestie van plug and play.

Dankzij standaarden en protocollen kunnen de verschillende blokjes automatisch met elkaar communiceren en data uitwisselen. Het is de uitdaging om deze blokjes zodanig te integreren dat er waarde wordt gecreëerd, synergie ontstaat of schaalvoordelen optreden.

Lees meer in: Digitale disruptie in de (r)etail: plug&play-platformen voor e-commerce. Over ontwikkelingen in retail en e-commerce en de verdere convergentie ertussen.

 

Platformen_retail_tekst_2

De winkel als app

Sociale media met platformen als Facebook, Whatsapp en Instagram groeien langzaam uit tot verkoopkanalen waar consumenten met elkaar delen en praten over wat ze leuk en mooi vinden. Sociale media worden kanalen waar geïnteresseerden elkaar tegenkomen en aankopen doen. De nieuwe online winkels Friendz (voormalig V&D) en All About You (Otto) spelen in op deze ontwikkeling door de winkel als app te lanceren.

Pop-upstores: ‘curatie van een lifestyle’

Daarnaast zien we uit de as van V&D nieuwe warenhuisconcepten ontstaan zoals Hutspot waarin een innovatieve mix van lokale producten met exposities, optredens en horeca ontstaat van onderop in plaats van bovenaf bedacht. Is dit wellicht de toekomst voor de retail? Lees: De V&D is dood. Leve het plug&play-warenhuis.

Winkeliers als Ahold en Amazon experimenteren met nieuwe technieken voor autonome winkels die 24 uur per dag en zonder personeel zouden kunnen werken. Kleine overzichtelijke winkels zouden dan als pop-upstores op allerlei plekken tijdelijk neergezet kunnen worden. Lees: Kassaloos betalen in de plug&play-winkel van Albert Heijn.

Chatbots als nieuwe interface

Momenteel is een nieuwe ontwikkeling gaande van chatbots en intelligente spraakassistenten, aangedreven door clouddiensten en kunstmatige intelligentie. Deze nieuwe spraakassistenten kunnen zorgen voor een definitieve doorbraak van het Internet der Dingen. Download hier een uitgebreide analyse over de opkomst van chatbots en intelligente assistenten.

 

Afbeelding Londens warenhuis via Flickr: Licentie CC: BY-NC 2.0 by Glenn Scott.