Hoe gaan we in de toekomst reizen? Tot voor kort leek het reizen niet op te kunnen: vliegen was goedkoop en veilig. Duurzaamheid was nog geen issue. Toch klagen steeds meer populaire steden zoals Venetië over het toerisme dat zo groot geworden is dat het de binnensteden volledig domineert. De leefbaarheid voor de inwoners komt in gevaar.

Nieuwe ontwikkelingen geven toerisme een nieuwe impuls. Richard Branson en Elon Musk willen het ruimtereizen, van een baan om de aarde tot een reis naar Mars binnen het bereik van gewone burgers brengen, zoals dat met het vliegen ook gebeurd is. Hypermoderne hotels vergroten de beleving en het comfort van overnachtingen terwijl tegelijkertijd het overnachten bij locals en gewone mensen thuis aan populariteit is gegroeid.

Meer trends in vakanties en reizen lees je in: Ruimtevluchten, egotoerisme & high-tech hotels: hoe zien onze vakanties in 2024 eruit?

Sociaal reizen

Op dit moment lijkt het er nog op dat we nog steeds overal zelf fysiek geweest willen zijn. Dat creëert een ervaring die we kunnen delen met anderen en waar we trots kunnen vertellen dat wij er ook waren. Via onze smartphone, hololens en Snapchat-bril nemen we onze vrienden mee en reizen we met vrienden mee en delen we live onze ervaringen. 

Sociaal reizen betekent ook dat we in de voetsporen reizen van vrienden, beroemdheden of influencers die onze op de leuke plekjes wijzen: je persoonlijke “playlist” op LoneyPlanet in plaats van de vaste reisgids die je nu vertelt waar je moet zijn. Misschien dat je kamerverhuurder je meeneemt op sleeptouw, zo wil Airbnb zich verder ontwikkelen tot ‘reisbureau’ in navolging van het platform WithLocals.

Spelenderwijs ontdekken

Ook worden nieuwe manieren van het beleven van de stad mogelijk met augmented reality (AR). We kunnen via een bril zien hoe gebouwen er vroeger uitzagen. Of we kunnen een spel spelen in de stad waarbij we in teams verschillende opdrachten moeten uitvoeren en een belegering naspelen van eeuwen terug, of een Da Vinci Code-scenario naspelen. De geschiedenis van een stad komt dan pas echt tot leven.

Virtueel reizen

Toch zullen de kosten van het reizen, de lokale overlast, de milieubelasting etc. ervoor zorgen dat het duurder wordt. Dit kan op termijn een belangrijke rem worden op het zomaar even in het vliegtuig stappen. Lees ook: Duurzaam vliegen komende decennia niet mogelijk.

Nieuwe technieken als virtual reality (VR), brain stimulation en holografie maken in de nabije toekomst ook een hele nieuwe manier van reizen mogelijk: virtueel en interactief.

We kunnen met onze VR-bril op reis door steden en op safari in de wildernis waarbij de op de eerste rij de mooiste plaatjes zien zoals de BBC-documentaires ons voorschotelen (en waarbij de makers urenlang vol geduld en in onmogelijke standjes hebben liggen wachten op dat ene moment). Mooier zal het in het echt nooit worden.

Lees meer over virtueel reizen en wat er nu al in ontwikkeling is in: Eén virtueel retourtje Bali alstublieft.

Naar nieuwe werelden

Maar waarom ons beperken tot historische steden en ongerepte natuur? We kunnen virtuele werelden en sterrenstelsels bezoeken uit onze dromen en uit onze favoriete films zoals bijvoorbeeld Star Wars, The Avengers of Harry Potter. En in plaats van toekijken kunnen we ook interactief deelnemen.  

Facebook ontwikkelt o.a. de VR-bril Occulus Rift en lanceert virtuele wereld Horizon in navolging van SecondLife dat 15 jaar geleden populair was.

Met virtuele helmen, bewegende stoelen en hersenstimulering kunnen deze ervaringen van onze virtuele reizen heel echt en verrijkend zijn: we kunnen lichamelijk de kick beleven van gewichtloosheid, wind en de G-krachten in ons spaceship. De grenzen tussen het echte en virtuele, tussen bekijken en ‘gaming’ vervagen. Zie ook hoe levensecht de spellen van de nieuwste Playstation en XBox zijn en er op vooruitlopend de niet van echt te onderscheiden animaties in films. Bioscopen denken ook na hoe ze de volgende generatie beleving kunnen brengen.

Deze ontwikkelingen passen bij een tijd waarin jongeren opgroeien en waarbij het onderscheid tussen wat ‘echt’ en wat ‘fake’ is of gecombineerd is, niet meer te maken valt. Films als Totall Recal en The Matrix waarschuwen ons voor de scherpe randjes hiervan. (zie : Hoe kunstmatige intelligentie gaat zorgen voor een nieuwe golf aan “fake news”.)

Een deel van deze ontwikkelingen lees je terug in het boek ‘De eeuw van mijn dochters’ van Art Rooijakkers, waarin hij op zoek gaat hoe zijn dochter in de toekomst leven. Art interviewde me voor het hoofdstuk over reizen.