We tweeten, liken, appen en snappen wat af. Op het eerste gezicht lijkt dit niet meer te zijn dan bont gekakel. In deze presentatie laat ik zien hoe uit de veelheid van losse berichten ‘wijsheid’ en inzichten gehaald kunnen worden over meningen en sentimenten die onder burgers leven. En hoe daarmee de veiligheid in de stad kan worden vergroot bijvoorbeeld door de stroom mensen door de stad te sturen (crowd control).
Sociale media zijn ook niet meer weg te denken uit de politiek. Niet alleen beïnvloeden ze het debat, ze zijn ook een manier waarop politici campagne voeren en burgers bereiken. Maar hoe ga je als bestuurder slim om met alle meningen en opinies op sociale media? En hoe wapen je je als burgers tegen politieke beïnvloeding, filter bubbles en nepnieuws?
Sociale media monitoring kan een nieuwe vorm van opiniepeilen zijn die een live beeld geven van de meningen en sentimenten in de stad. Wat betekent dit voor de politici en bestuurders? Hoe kunnen bedrijven sociale media inzetten om hun producten en diensten te verbeteren?
Ik hield deze presentatie onder andere tijdens het Kenniscafé in Emmen, de Volkskrant Kenniscafé in Amsterdam, een debat over de toekomst van politieke partijen, het Ministerie van Justitie en Veiligheid en vertelde erover op televisie bij Omroep Max.