• Hoe kunnen we als coöperatie, vereniging of collectief samenwerken als één grote zwerm?
  • Hoe innoveren we effectiever door burgers en consumenten te betrekken bij de ontwikkeling van onze producten en diensten?
  • Hoe kan ik samen met andere spelers meer waarde creëren? Hoe delen we data?

Gedreven door deze strategische vragen van opdrachtgevers en van mezelf doe ik al jaren onderzoek naar collectieve intelligentie, ook wel ‘de wisdom of crowds‘ genoemd. Klik op de linkjes voor meer informatie.

Dit houdt in onderzoek naar vormen van samen creëren (crowdsourcing, cocreatie, zelforganisatie) en samen beslissen (collectieve besluitvorming) met behulp van technologieën als internet, cloud computing en kunstmatige intelligentie. Ik onderzoek organisatievormen waarbij mensen, machines en computers (kunstmatige intelligentie) slim samenwerken om zo hogere productiviteit en intelligentie te bereiken.

Adviezen

Verschillende organisaties heb ik al mogen adviseren. Bijvoorbeeld verenigingen en coöperaties in de zorg (VvAA), de tuinbouw, financiële dienstverlening (Nico Notarissen), energiesector (Hellemans), de bouw (Hibin) en het onderwijs (Onderwijscoöperatie Gelderland).

Zij staan mede door wereldwijde ontwikkelingen voor een uitdaging voor hun eigen voortbestaan en dat van hun leden. Hoe kunnen zij zich klaarmaken voor de toekomst en op welke manier kunnen zij meerwaarde blijven bieden aan hun leden?

Een digitaal platform kan samenwerking ondersteunen en vergemakkelijken, zoals het handelsplatform Floriday van de sierteeltcoöperatie FloraHolland. Voor de cultuursector (theater, musea, musical, boeken, evenementen, concerten) heb ik in kaart gebracht hoe de sector zijn positie kan versterken ten opzichte van nieuwe spelers als boekingssites en kaartverkopers. Er wordt naar aanleiding van dit advies gewerkt aan één groot platform waarop data worden gedeeld.

Grote gevestigde organisaties zoals verzekeraars en banken staan eveneens voor belangrijke veranderingen. Voor enkele van hen heb ik ecosystemen van nieuwe potentiële (vaak veel kleinere) partners in kaart helpen brengen. En gekeken wat voor soort digitale platforms die samenwerking kunnen ondersteunen.

Lezingen

Een zwerm vogels die samen de oceaan oversteken, een groep mieren die een hele kolonie bouwt, samenwerkende dolfijnen die scholen vissen naar elkaar toe drijven. Talloze metaforen laten zien wat de kracht van samenwerken is en spreken tot onze verbeelding.

In de onderstaande presentatie laat ik zien hoe groepen en organisaties slimmer kunnen zijn dan hun slimste individu en hoe ze meer kunnen bereiken door slim samenwerken, een goede besluitvorming en voldoende ruimte voor diversiteit. Dit wordt ook ‘wisdom of crowds‘ of collectieve intelligentie genoemd. Met internet, Big Data en sociale media zijn er talloze nieuwe manieren bij gekomen.

Deze presentatie is met name interessant voor verenigingen, coöperaties en organisaties die meer willen gaan samenwerken en nadenken hoe ze hier de maximale synergie uit kunnen halen. Ik laat zien hoe grote organisaties beter kunnen samenwerken met kleinere en hoe kunnen vele kleintjes samen als een slimme ‘zwerm’ net zo sterk kunnen zijn als een grote.

Prediction markets en de blockchain

Met behulp van blockchain-technologie en zogeheten prediction markets kunnen groepen onafhankelijke consumenten en medewerkers voorspellingen doen en inschattingen maken over de toekomst van een organisatie of ontwikkeling. Dat is met name interessant bij het bepalen van de koers of strategie van een organisatie, het doen van investeringen en beleggingen. In mijn presentatie voor vakgenoten (Dutch Future Society) liet ik zien hoe dit werkt en wat hiervan de mogelijkheden zijn.