Zo’n zes keer per jaar verstuur ik een nieuwsbrief waarmee ik je op de hoogte hou van de nieuwste ontwikkelingen.

Aanmelden voor mijn nieuwsbrief kan via: deze link.

Eerder verschenen edities

Nieuwsbrief september 2019: Inspiratie en ideeën voor een frisse start. Een gevarieerde nieuwsbrief over: de toekomst van reizen en de retail, overnames in platform-land, democratische controle van overheden door burgers, en de energiekosten van de nieuwe digitale infrastructuur 5G.

Nieuwsbrief juli 2019: De impact van kunstmatige intelligentie. Vier artikelen over de impact van kunstmatige intelligentie: de 7 belangrijkste vragen en ontwerp-uitdagingen, hoe we in de toekomst samenwerken met kunstmatige intelligentie als collega en PA, en over het hoge energieverbruik van algoritmen.

Nieuwsbrief juni 2019: De impact van de platformrevolutie. Vier artikelen over de impact van de platformrevolutie: waarom Nederland een platformstrategie nodig heeft, de uitdagingen van coöperatieve platformen, worstelingen bij Blendle en hoe de ban op Huawei een kans kan zijn om de macht van Google over Android te doorbreken.

Nieuwsbrief mei 2019: Vliegen, betalen, besturen en doodgaan in de toekomst.
Betalen we in de toekomst met verschillende soorten munten? Leven we na onze dood op sociale media? Gaan we na elektrisch rijden ook elektrisch vliegen? Burgerparticipatie is meest effectief als er duidelijke kaders zijn.

Nieuwsbrief maart 2019: Vergeet de maatschappelijke kant van transities en innovaties niet.
Bij de energietransitie kunnen technisch of bedrijfseconomisch minder optimale oplossingen toch de meest haalbare zijn, maatschappelijk gezien. En waarom banken en verzekeraars meer moeten kijken naar de klant en sociaalwetenschappen dan naar fintech.

Nieuwsbrief januari 2019: Aan de slag in 2019!
Met dit jaar geen voorspellingen maar drie oproepen: (1) Versla de gevestigde dominante platformen, (2) Maak de digitale organisatie empatisch, niet technocratisch en (3) Maak de energietransitie van iedereen.

2018

Nieuwsbrief november 2018: Zo gaan we op weg naar een digitale en duurzame toekomst.
Met visies op de digitale samenleving en hoe we moeten omgaan met kunstmatige intelligentie. En visies op hoe onze steden, wegen en gebouwen in de toekomst kunnen bijdragen aan de reductie van de CO2-uitstoot.

Nieuwsbrief september 2018: Future-proof strategie en beleid maak je zo.
Met visies op de energietransitie, de regulering van de platformeconomie, digitalisering van het bedrijfsleven en het open access beleid.

Nieuwsbrief juli 2018: Visie op transities.
We staan aan begin van talloze transities: zoals het herontwerpen van de overheid in een digitale wereld en een nieuwe energie-infrastructuur. Lees mijn visies hierop. En de verdere consolidatie in de mediawereld (zoals de overname van FOX door Disney) lijkt slecht nieuws voor consumenten.

Nieuwsbrief juni 2018: De kracht van samenwerken.
Organisaties kunnen meer bereiken als ze beter samenwerken met andere, ook concurrenten, en hun klanten. Over hoe Microsoft de concurrentiestrijd aangaat. En hoe Apple en Google ons verslaafd houden aan de smartphone.

Nieuwsbrief april 2018: Grip houden op digitalisering met wijsheid en eerlijke principes.
Lessen van hoe organisaties strategisch inspelen op digitalisering; tijd voor een nieuwe normaal in marketingland na de schandalen van Facebook; hoe we grip houden op kunstmatige intelligentie en een terugblik op de toekomstverkenning ‘Wisdom of the Crowd’.

Nieuwsbrief maart 2018: Organisatorische transformaties door digitalisering.
Over de impact van de platformeconomie in de bouw en tuinbouw; de organisatorische uitdagingen van de digitale overheid; het aanpakken van nepnieuws en hoe houden we controle over kunstmatige intelligentie?

Nieuwsbrief januari 2018: Vijf voorspellingen voor 2018.
Welke ontwikkelingen uit 2017 gaan definitief doorbreken? Met o.a. praten tegen je computer, koop je eigen privacy, MKB wordt plug&play, de toekomst van de Bitcoin en burgers worden duurzaam.

2017

Nieuwsbrief oktober 2017: Hoe overheden, burgers en bedrijven samen kunnen werken aan de maatschappij.
Over zonneauto’s en de rol van burgers in de energietransitie, hulp van burgers bij rampen, de overheid als platform en hoe kunstmatige intelligentie een nieuwe golf van nep-nieuws gaat veroorzaken.

Nieuwsbrief augustus 2017: Verder kijken dan je eigen sector breed is
Over een toekomstbestendige strategie voor bedrijven, regulering van de platformeconomie en de opkomst van autonome voertuigen.

Nieuwsbrief juni 2017: De vele dimensies van de platformeconomie
Over eerlijke platformen (vervolgd), platformen in de retail en de toekomst van Bol.com, kunstmatige intelligentie en de waarde van toekomstbeelden.

Nieuwsbrief april 2017: Op weg naar een eerlijke platformeconomie
Over eerlijke platformen, hervorming van de arbeidsmarkt en de opkomst van platformen in retail en e-commerce.

Nieuwsbrief maart 2017: Klaar voor de digitale disruptie
Over digitaal aanpassingsvermogen ontwikkelen, digitale innovaties in de journalistiek en vele toepassingen voor de blockchaintechnologie.

2016

Nieuwsbrief december 2016: Beter voorbereid op de toekomst
Over innovatie en digitalisering, de toekomst voorspellen met de blockchain en het besturen van smart cities.

Nieuwsbrief september 2016: Zojuist verschenen: ‘De plug&play-organisatie’
Over het verschijnen van mijn nieuwe boek.

Nieuwsbrief van juni 2016. Tijd voor de plug&play-organisatie
Over een nieuw boek, digitale infrastructuren van smart cities en de vertrouwen in de blockchain.