Samenlevingen staan voor grote uitdagingen: het welzijn (en welvaart!) en de kwaliteit van leven vergroten, en de economie verduurzamen. Door de financieel-economische crisis beschikken overheden over steeds minder middelen. Steeds meer bezinnen zij zich op hun kerntaken. Na een periode waarin marktwerking het credo was, is steeds duidelijker geworden dat marktwerking alleen de oplossing niet brengt en niet zonder een sterk toezicht en regulering kan. Er is echter beperkt draagvlak om de belastingen verder te verhogen. Daarom lijkt een grotere rol voor eigen initiatief van burgers hard nodig: “de maatschappij dat zijn wij”. Hoe ver kan deze betrokkenheid van burgers gaan en hoe kan worden ingespeeld op burgerinitiatieven en zelforganisatie? Hierbij gaat het niet alleen om geld betalen maar ook om elkaar helpen, iets over hebben voor elkaar.

Maatschappelijke innovatie betekent nieuwe samenwerkingsverbanden en structuren, nieuwe regelgeving en kaders vanuit de overheid.Sociale innovatie vraagt om kenniscocreatie, gezamenlijke kennisontwikkeling en voortdurende interactie tussen wetenschappelijke disciplines (alfa, bèta en gamma) en tussen wetenschappers en gebruikers, professionals, beleidsmedewerkers, patiënten, etc. Er wordt daarbij over de grenzen van organisaties samengewerkt.

We zien de eerste experimenten in de vorm van co-creatie en crowdsourcing, burgerparticipatie, living labs en open data. Innovatie bijvoorbeeld voor het aanpakken van maatschappelijke vraagstukken zoals zorg, onderwijs en veiligheid. Wat zijn de lessen hieruit en wat kan de volgende stap zijn naar een echte innovatie van de organisatiestructuur?

De Europese Commissie spreekt in haar nieuwe Horizon2020 plan van ‘social innovation’.

Zie ook Manifest Sociale innovatie van Waag Society en Nederland Kennisland.

Zie onder andere ook het internationale netwerk rond de Aalto University Societal Innovation in Helsinki.

Een gedachte over “Maatschappelijke innovatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s