Zo word je future-proof!

Ik ondersteun organisaties bij het verkennen van de toekomst, het formuleren van een toekomstbestendige strategie en het aanpassen aan de digitaliserende wereld. Hierbij maak ik gebruik van de kennis die ik in verschillende functies heb opgedaan. Hieronder een overzicht van wat ik voor u zou kunnen betekenen met voorbeelden van inmiddels meer dan twintig opdrachtgevers die ik mocht adviseren.

Een adviestraject kan diverse vormen hebben: een rapport, een eindpresentatie van de uitkomsten, een discussie-sessie, een workshop, een strategische analyse van uw business plan, een trendconsult al dan niet via webcam of een langdurige traject waarbij ik regelmatig spar en meedenk over de koers van uw organisatie.

Inspelen op digitalisering: coaching, sparring, begeleiding

Zo adviseerde ik enkele verzekeraars, banken, gemeenten, en bedrijven uit de tuinbouw en de bouw over hoe ze de kansen zouden kunnen benutten van digitalisering en opkomende ontwikkelingen als kunstmatige intelligentie, Big Data, blockchain en platformen.

Na een eerste presentatie en workshop ben ik met enkele partijen nu in gesprek over hoe zij de nieuwe inzichten in de praktijk kunnen brengen. Ik denk mee en help mee bij het ontwikkelen van een pilotproject of prototype en de begeleiding hiervan. Tot en met de uitvoering.

Business model analyse

Met een startup uit de deeleconomie maakte ik een kritische doorlichting van hun businessmodel in relatie tot de opkomende ontwikkelingen. Dit hield ze een kritische spiegel voor. De analyse werd gebruikt bij het opstellen van een meerjarenstrategie waarmee de organisatie nu weer beter voorbereid is op de toekomst.

Trendconsult

Voor kleine bedrijven, zelfstandigen of wie eerst een voorproefje wil hebben, is het ook mogelijk om via een trendconsult kort een reflectie te geven op een innovatie of organisatie-idee. Dit kan ook een kort consult zijn van een uur via Skype.

Analyse van beleidsuitdagingen

Voor het Ministerie van Infrastructuur en Milieu bracht ik de beleidsuitdagingen in kaart van de digitale infrastructuren op het gebied van data, sensoren, energie en bouwen, in de smart city van morgen. Dit vormde een belangrijke bouwsteen voor de ontwikkeling van de Nationale Omgevingsvisie. Meer hierover kunt u hier lezen.

Ik werkte mee aan een advies voor de Provincie Brabant over het nieuwe generatie innovatiebeleid. Innovatie vindt steeds meer plaats buiten de gesloten laboratoria van hightechbedrijven maar in living labs in de stad, met betrokkenheid van burgers en consumenten. Ik maakte een analyse van de belangrijkste trends op het gebied van innovatie en adviseerde de provincie wat deze ontwikkelingen betekenen voor het innovatiebeleid. Lees meer via deze link.

Diverse regionale en nationale overheden help ik om te invloed van digitalisering te begrijpen op hun manier van (samen)werken met andere onderdelen en externe partijen. Hoe kunnen beleid en uitvoering van elkaar profiteren en gebruikmaken van de data die verzameld worden?

Meer gebruik maken van klanten, consumenten en burgers

Of wilt u weten hoe u als organisatie meer gebruik kunt maken van de inbreng van uw klanten en consumenten? En hoe u samenwerking met partners vorm kunt geven via platformen? Of wilt u gewoon eens sparren over hoe ik tegen uw organisatie aankijk? Neem ook dan contact met me op.

Credits afbeelding: CC:BY-NC-ND Phil Romans via Flickr