Overheden en bedrijven zouden veel meer moeten inzetten op het zelfredzaam maken van de consument, in plaats van afhankelijker van een alsmaar groter wordende centrale energie infrastructuur.
Versterk de positie van de energieconsument

Overheden en bedrijven zouden veel meer moeten inzetten op het zelfredzaam maken van de consument, in plaats van afhankelijker van een alsmaar groter wordende centrale energie infrastructuur.
Overheden buitelen over elkaar heen om met regelgeving de energietransitie te versnellen en nieuwe innovaties af te dwingen. Toch zorgt regelgeving niet vanzelf voor de juiste prikkel en kan het innovaties zelfs frustreren. Wat we kunnen leren van het verleden ...
Op steeds meer plaatsen grijpen restaurants of bezorgers, lokaal de kans om zelf een platform of app te beginnen voor reserveren, bestellen, bezorgen of boekingen. Is het zelf opzetten van een platform de toekomst? Betekent dit op den duur het einde van de centraal geleide internationale platforms?
Overheden grijpen vaker naar regelgeving om transities rond energie en klimaat te versnellen. Dit brengt drie fundamentele uitdagingen met zich mee voor bedrijven en hun marketeers.
Als organisaties niet goed letten op de toegankelijkheid van data die gebruikt en verzameld worden door henzelf en concurrenten dan komen op den duur innovatie en de open samenleving in het gedrang. Data kunnen dan in handen komen van een kleine groep grote bedrijven en niet langer toegankelijk zijn voor kleine bedrijven, burgers en de … Lees verder Organisaties hebben te weinig aandacht voor open data
Er komt een nieuwe generatie snelgroeiende jonge bedrijven aan, ‘unicorns’, die de transitie naar een duurzame economie willen versnellen en goedkoper willen maken.
Digitalisering en verduurzaming vullen elkaar op meerdere manieren aan. De een faciliteert de ander, de een versterkt de zwakke plekken van de ander. Hoe werkt dat? De energietransitie kan een beweging op gang brengen waarbij organisaties veel strategischer gaan nadenken over hun toekomst en hun relatie tot andere organisaties, klanten en de aarde. In die complexiteit en onzekerheid die daarbij komen kijken kan digitalisering de gereedschappen bieden om organisaties te transformeren.
De Nederlandse podcastmarkt wordt volwassen met de komst van de nieuwe streamingdiensten Podimo en Fluister. Goed nieuws voor makers en luisteraars, of toch niet?
Data zijn het nieuwe smeermiddel van onze digitale economie. Dataplatforms spelen een belangrijke rol bij het samenwerken en uitwisselen van data. Dit brengt een dynamiek met zich mee die overheden zich nog onvoldoende beseffen. Die dynamiek vraagt om meer open data(sets).
Er wordt gewerkt aan een nieuwe ‘versie’ van het internet, aangeduid als Web3. Web3 zou de macht van grote centraal-geleide techplatforms zoals die van Amazon, Google en Facebook kunnen breken. Is dit de toekomst van het internet of is het een droombeeld van een utopisch, open en vrij internet, dat al sinds het begin van het internet bestaat maar al vaker is ingehaald door de realiteit?