Strategisch opereren op de marktplaatsen van Amazon en Bol.com

Vorige week was ik spreker bij online seminar van Online Tuesday (normaal een reeks offline seminars) over het thema Marketplaces. Met de komst van Amazon naar Nederland komt de concurrentie rond retail en e-commerce in een nieuwe fase. De andere drie sprekers gingen in op de kracht van Amazon en hoe je daar meer rendement kunt behalen. Een verslag van Online Tuesday kun je hier teruglezen.

In mijn presentatie ging ik in op de dilemma’s voor spelers die actief zijn op platformen zoals Amazon en Bol.com, bijvoorbeeld het feit dat deze platformen concurreren met de webwinkels en aanbieders van producten op hun eigen platform. Ik besprak diverse platformstrategieën en enkele nieuwe trends. Tot slot besprak ik enkele nieuwe trends op het gebied van retail en e-commerce.

Een deel van deze inzichten kun je ook teruglezen in artikelen die ik voor Marketingfacts schreef over platformen, retail en e-commerce. Zie hieronder een overzicht.

Digitaal transformeren en platformstrategieën:

Retail en e-commerce:

Coöperatieve platformen:

Verder van gedachten wisselen over wat platformen voor u kunnen betekenen? Neem gerust contact met me op.

Platformstrategieën
Verschillende vormen van samenwerking rond platformen.