Doodgaan op sociale media

Binnen vijftig jaar zijn er meer doden dan levenden op Facebook. Dat voorspellen onderzoekers van het Oxford Internet Institute op basis van de huidige Facebook-gebruikersaantallen en sterftecijfers.

Deze week sprak ik bij BNR Nieuwsradio over de gevolgen hiervan.

Overleden gebruikers leveren Facebook momenteel weinig op maar dit zou kunnen veranderen als het nieuwe diensten gaat ontwikkelen. Bijvoorbeeld een digitale avatar waarmee nabestaanden nog kunnen ‘praten’ met hun overledene. Dat is met de huidige technieken al mogelijk. Daar lijkt ook behoefte aan te zijn.

De vraag komt wel steeds meer op: kunnen we onze overleden dierbaren nog wel loslaten? Onze huidige samenleving is ook gebaseerd op het doodgaan, na een periode van rouw gaan we door met ons leven, de ene generatie maakt plaats voor de volgende. Nieuwe technieken kunnen dit op zijn kop gaan zetten en brengen ethische vragen met zich mee. Zie ook de uitzending van Black Mirror ‘Be Right Back’ (zie afbeelding screenshot bovenaan dit artikel) waarin een vrouw een robot-kopie van haar overleden man bestelt.

Anderen bepleiten dat het leven zelf pas waarde heeft omdat we doodgaan. En wie naar The Game of Thrones kijkt weet dat het soms beter is als doden ook echt dood zijn ….

Eerder sprak ik op Radio 1 over het eeuwige leven en voortleven ‘in de computer’.
Zie ook: mijn toekomstverkenning naar de Mens van de Toekomst | Toekomst van de Mens.