Omarm ontwikkelaars en open source gemeenschappen

Waarom Microsoft kiest voor een open platformformstrategie in een hevige concurrentiestrijd

Bij een markt die nog volop in ontwikkeling is en waarbij het nog niet bekend is welke producten en diensten het meest succesvol worden en welke verdienmodellen daarbij horen, past een strategie van ‘open’. Dit is de les van Microsoft dat de afgelopen jaren transformeerde van een aanbieder van gesloten en beschermde software naar een open platform dat een grote diversiteit van ontwikkelaars verwelkomt. Met openheid creëer je een omgeving met veel ruimte voor innovaties, waaruit uiteindelijk winnende producten en diensten voortkomen.

Microsoft nam deze week Github over, website waar veel ontwikkelaars hun softwarecode opslaan en delen. Waarom betaalt Microsoft 7,5 miljard dollar voor een website die amper geld verdient en dat misschien wel nooit gaat doen? De reden: de miljoenen ontwikkelaars die actief zijn op Github, veel open source gemeenschappen maar ook bedrijven als IBM, SAP, Google, NASA en Paypal. Github een community van ontwikkelaars. Die delen er hun softwarecode, bouwen verder op elkaars werk en werken er samen. Met de overname van Github kan Microsoft zijn eigen platform voor de zakelijke markt, Azure, aantrekkelijker maken. De concurrentie is hard met spelers als Oracle, SAP, Google, IBM en Salesforce.

Van gesloten software naar open platformen

De afgelopen jaren is er veel veranderd. De tijd dat bedrijven hun vaste computersystemen hadden en dat alles om de personal computer draaide, is voorbij. Hiermee is ook een einde gekomen aan de dominantie (lees: monopolie) van Microsoft (Windows). Het verkopen van Windows is niet langer het winnende verdienmodel in de wereld van platformen. Microsoft ondervond op pijnlijke wijze hoe Apple en Google de smartphonemarkt naar zich toetrokken en Microsoft hier vrijwel buiten spel zetten.

Microsoft heeft hiervan geleerd. In de nog onzekere, zich ontwikkelende markt van cloudgebaseerde software voor bedrijven, kiest het voor een strategie van openheid. Microsoft stelt zijn nieuwe platform Azure open voor zoveel mogelijk ontwikkelaars en het omarmde de afgelopen jaren talloze open source gemeenschappen, inclusief nu recent Github.

Een slimme strategie: in veel domeinen zijn innovaties begonnen met open source projecten (zoals Linux, Java en Android) die later omarmd werden door commerciële bedrijven die er (vaak gesloten) toepassingen op gingen ontwikkelen. In de begindagen van de opkomst van de mobiele appstores van Apple en Google waren het de ontwikkelaars van Instagram, Whatsapp, Rovio (Angry Birds), YouTube en Shazam die mede het succes vanm de smartphone hebben bepaald. Met toepassingen die nooit bedacht zouden zijn door Apple en Google zelf en waarvan het succes op voorhand nog niet vaststond.

Microsoft zoekt zelfs aansluiting met de domeinen waar het eerder verloor: de tablets van Apple, de spraakassistent van Amazon (Alexa), de apps van Android (Google) en zelfs Linux en Java (Oracle), dat Microsoft jarenlang bestreden heeft, worden compatibel gemaakt met Azure.

De kracht van platformen

Uiteindelijk is dit in het belang van de klanten van Microsoft: bedrijven en organisaties. Voor hen gaat het erom dat alle bedrijfstoepassingen naadloos samenwerken binnen alle onderdelen van een bedrijf en dat ze zelfs samenwerken met andere bedrijven in de keten en met consumententoepassingen. Voor klanten is het bovendien aantrekkelijk als er veel verschillende toepassingen en diensten beschikbaar zijn. Meer klanten maakt het platform weer aantrekkelijker voor ontwikkelaars. Zo ontstaat het zelfversterkende netwerkeffect dat platformen zo krachtig maakt.

Het platform dat er het beste in slaagt om ontwikkelaars en klanten (bedrijven, organisaties) te bedienen, zou wel eens de meeste gebruikers kunnen aantrekken en de winnaar kunnen worden in de markt. Microsoft heeft goed begrepen hoe de kracht van platformen werkt.

Doe ook uw voordeel met de kracht van platformen en neem contact met me op.

Dit artikel verscheen bij ManagementImpact