Nieuwe strategie RTL past bij digitalisering

Maar met alleen fans zal RTL het niet redden

Vandaag maakte RTL Nederland haar nieuwe groeistrategie bekend voor de komende jaren. De consument komt centraal te staan, de andere kanalen, zoals de traditionele televisiezenders, worden daaraan dienend. RTL wil consumenten ook buiten de televisie kunnen bedienen en een trouwe fanbase opbouwen. Afdelingen worden samengevoegd en nieuwe kennis wordt aangetrokken op het gebied van data, technologie, creatie en marketing.

c0851f38098c502ccc30f4f6557891dfe527e74f_persbericht-rtl-190418.jpg
Bron: RTL

Afbeelding: screenshot RTL/over RTL

Convergerend medialandschap

De strategie van RTL past in het digitaliserende en convergerende medialandschap. Hierin zijn enkele grote mediabedrijven die consumenten bedienen en communities bouwen rond gemeenschappelijke interesses. De consument kan via verschillende kanalen bediend worden: radio, televisie, tijdschriften en kranten, smartphone apps (denk aan RTL’s Buitenradar, Telekids, RTL XL en Videoland) en nieuwe ‘connected devices’ zoals de Echo van Amazon (een ‘homepod’). In die geconvergeerde wereld zijn Facebook, Mediahuis en KPN de nieuwe concurrenten.

Wie slaagt erin de consumenten en de adverteerders het beste te bedienen? Wie snapt hoe communities gebouwd worden en hoe je er waarde aan kunt ontlenen? Dat is de uitdaging voor elke platformaanbieder. RTL deed al ervaring op met RTL Lounge en Sizz, in samenwerking met Vodafone. Dit laatste initiatief werd echter opgeheven bij gebrekkige belangstelling.

Vorig jaar maakte John de Mol bekend dat hij eveneens en geïntegreerd mediabedrijf wil maken, Talpa Network. De samenwerking met de tijdschriften en communities van Sanoma, de overname van ANP (vorige maand) en diverse radiozenders, past eveneens bij de veranderingen in de het medialandschap.

Content blijft King

De nieuwe focus op communities neemt niet weg dat ‘content’ nog steeds cruciaal is. Waar Facebook inzet op sociaal relevante content (en deze berichten op de komende jaren in de tijdlijn wil gaan promoten) waren televisiezenders traditioneel sterk in hun series. Ook hier zien we de impact van convergentie: niet alleen RTL maar ook Ziggo, KPN, Netflix, Amazon, Apple, FOX, Facebook, e.a. laten eigen unieke series ontwikkelen ‘originals’.

Disney deed de afgelopen jaren talloze overnames om de grootste en meest waardevolle content te verwerven o.a. van Pixar, Marvell en Star Wars en recent 20th Century Fox. Disney heeft in het gedigitaliseerde landschap de mogelijkheid gekregen om, buiten televisiezenders zoals die van RTL om, rechtstreeks content te verkopen aan consumenten. Disney is bezig een eigen video on demand kanaal op te zetten. Daarnaast bouwt het rond deze sterke titels ook aan communities. Begin dit jaar trok Disney de eigen films en series al terug uit het Amerikaanse aanbod van Netflix. In de toekomst kan RTL het moeilijker krijgen om verse Amerikaanse series aan te kopen, vandaar de investering in eigen content. Hiermee concurreert het met Netflix.

Zonder aantrekkelijke en populaire programma’s kan RTL het met alleen ‘fans’ niet redden. Het wordt een spannende strijd!

Lees meer over de rol van adverteerders en contentpartijen voor het succes van RTL, Netflix en Blendle.

Inspelen op de platformrevolutie

De mediawereld loopt enkele jaren voor op andere bedrijfstakken, vooral omdat de content, productie en distributie als eerste gedigitaliseerd zijn. Steeds meer bedrijfstakken krijgen met een vergelijkbare dynamiek te maken. Wilt u meer weten over de impact van de platformeconomie op uw sector of bedrijf en leren hoe u erop in kunt spelen? Neem dan contact met me op.

Meer over de platformeconomie
Meer over de toekomst van de journalistiek en media