Waarom de overname van persbureau ANP door Talpa logisch is

Vandaag werd bekend dat John de Mol (Talpa) het Nederlandse persbureau ANP over heeft genomen van de huidige eigenaar Vereniging Veronica.

Het Algemeen Nederlands Persbureau is een van de belangrijkste producenten van nieuws in Nederland. Vrijwel alle grote kranten en nieuwsmedia nemen artikelen af van ANP. Neem een willekeurige krant of een site als NU.nl en het merendeel bestaat uit ANP-berichten (soms overgetypt of licht bewerkt). Toch is ANP al enkele jaren verlieslatend.

John de Mol wil met de aankoop ANP verder bouwen aan een Nederlands mediabedrijf: Talpa Network. Hierin zitten ook diverse televisie- en radiozenders (SBS, Radio 538 en Sky radio) en websites (Vakantieveilingen). Talpa verkocht eerder zijn tv-producent (o.a. The Voice aan ITV) en muziekuitgeverij (aan BMG). Een poging in o.a. 2017) om Telegraaf Media in handen te krijgen mislukte.

Mediabedrijf van de toekomst

Een geïntegreerd mediabedrijf past in de huidige convergentie van het medialandschap waarin grote cross-mediale partijen ontstaan met veel kijkers of abonnees en die adverteerders via verschillende kanalen (televisie, radio, apps, on demand, tijdschriften) kunnen bedienen. Nieuws speelt daarbij een belangrijke rol: het is interessante content voor consumenten en genereert verkeer, wat aantrekkelijk is voor adverteerders. Niet voor niets wil ook Facebook nieuws en content (zie recente deals met platenmaatschappijen) om de gebruikers vast te houden.

Kranten en tijdschriften zetten steeds meer in op online en op video: zie de filmpjes van Telegraaf en NRC. Talpa komt vanuit video en televisie en radio en krijgt er met ANP veel geschreven nieuws bij, beide kunnen elkaar nu versterken. Zie ook: Toekomst van de journalistiek.

Platformeconomie

Met de overname komt ANP in handen van een commerciële speler die tegelijkertijd ook een concurrent is van zijn klanten. Dit past helemaal in de dynamiek van de platformeconomie waarin spelers enerzijds samenwerken of hun platform open stellen voor spelers die ook hun concurrenten zijn. Zo ontwikkelen Apple en Google diensten als navigatie (Maps), chatten (Facetime, iMessage), cloudopslag (Google Drive, iCloud), medische toepassingen en betalen, die direct concurreren met de app-aanbieders op de mobiele platformen. Met hun eigen hardware concurreren ze eveneens met producenten als Samsung en Huawei. In vrijwel alle markten waar platformen regeren zien wie die complexe vormen van samenwerken en concurreren. Ook bij de overname van vergelijkingssite Independer door verzekeraar Achmea was er in eerste instantie kritiek, sommige spelers trokken zich terug maar de meesten bleven.

In de platformeconomie is het heel logisch dat je concurreert met je partners

Toegang

Belangrijk is onder welke voorwaarden de concurrenten toegang krijgen tot het platform. ANP speelt een belangrijke rol in het Nederlandse nieuwslandschap. Daarom is het gewenst dat alle spelers onder gelijke voorwaarden toegang houden tot ANP. ANP is interessant omdat het kan zorgen voor een goedkope en kwalitatief hoogwaardige nieuwsvoorziening zolang ‘alle’ mediabedrijven er samen een groot deel van hun nieuws blijven inkopen.

Het is de vraag of dit in de toekomst zo zal blijven nu er steeds meer consolidatie plaatsvindt en partijen zich willen onderscheiden met content. De bereidheid om mee te blijven betalen en nieuwsberichten of andere diensten af te nemen kan dan op den duur afnemen.

De toegang van derden tot het nieuws van ANP is cruciaal

Vanwege de brede toegankelijkheid is in veel landen een nationaal persbureau in handen van de overheid. Dit kan een betere waarborg zijn voor de toegankelijkheid ook voor hele kleine spelers. Ik ben heel benieuwd hoe dit zich gaat ontwikkelen. In het verleden mocht ik diverse malen meedenken over de toekomst van ANP en het veranderende medialandschap.

Een gedachte over “Waarom de overname van persbureau ANP door Talpa logisch is

Reacties zijn gesloten.