De toekomst van onze kleding

Vandaag sprak ik op NPO Radio 5 bij ‘Bert op 5’ over slimme, functionele kleding. Mede naar aanleiding van een nieuwe jas die zijn temperatuur kan aanpassen aan hoe warm het is en hoe warm jijzelf bent. De jas lijkt op een elektrische deken met een thermostaat, waarmee de jas voortdurend zijn temperatuur automatisch kan bijregelen.

Je kunt mijn gesprek met Bert over slimme kleding hier terugluisteren.

Steeds vaker maken ontwerpers gebruik van elektronica en materialen met bijzondere eigenschappen om functionele kleding te ontwikkelen.

Slimme kleding

Zo kunnen sensoren in kleding gestopt worden waarmee we lichaamsfuncties kunnen meten als temperatuur, vochtigheid, snelheid en houding. Sportmerken als Under Armour en Nike ontwikkelen slimme sportkleding vol sensoren. Denk ook aan stappentellers in schoenen, MP3-spelers geïntegreerd in jassen. Of een onderbroek met plaswekker. Zie ook Samsung’s smart suit gebruikt bij de laatste Olympische Spelen. LED-verlichting in kleding en kussens zoals Philips en Osram die ontwikkelen met talloze nieuwe toepassingen zoals het overdragen van emoties via een hoofdkussen en het wisselen van de print op je T-shirt.

Nieuwe materialen

Daarnaast zien we nieuwe materialen met bijzondere eigenschappen die toegepast worden in kleren. Zoals geheugenmaterialen die heel stijf zijn en hun vorm behouden. Zie het als een soort korset dat je lichaam in vorm brengt of een goede positie houdt. Schaatsers en zwemmers gebruiken al pakken die dat doen. Of pakken die net als een trilplaat onze spieren kunnen helpen versterken, vooral goed voor ouderen die spierkracht verliezen.

Verder zijn er materialen die licht kunnen doorlaten of reflecteren, afgekeken van bijvoorbeeld de inktvis die zichkan verbergen in zijn omgeving door zijn huid te veranderen. Denk aan een jurk (zoals die van ontwerper Daan Roosgaarde) of ondergoed dat doorzichtig wordt als je opgewonden raakt.

Ik schetste in het interview een toekomstbeeld waarin we misschien wel in plaats van een rollator een pak dragen dat ons ondersteunt bij het lopen, met slimme materialen en sensoren.

 

Een gedachte over “De toekomst van onze kleding

Reacties zijn gesloten.