Brave en eerlijke burgers dankzij een sociaal kredietsysteem?

Vandaag sprak ik bij het radioprogramma Nieuws&Co over het Chinese sociaal kredietsysteem en de impact van smart cities, ook in Nederland, op onze samenleving.

Je kunt het gesprek hier terugluisteren vanaf 21:00

De Chinese overheid is bezig een sociaal kredietsysteem in te voeren waarbij goed gedrag beloond wordt en slecht gestraft. Burgers kunnen punten verdienen: op tijd je rekeningen betalen, niet door rood rijden of lopen, beleefd zijn, geen boeken bestellen bij Alibaba die kritisch zijn over de overheid, geen websites bezoeken van dissidenten. De overheid wil hiermee brave burgers creëren en het land stabiel houden. Dat dit harde consequenties kunnen zijn zie je onder andere in deze aflevering van Door het hart van China.

De intelligente omgeving vol camera’s met gezichtsherkenning en andere sensoren die bewegingen meten en systemen die je gedrag bijhouden, bedrijven moeten hun verkeer via deze servers laten lopen, maken dit mogelijk.

Lees ook mijn artikel: Waarom de Bitcoin onbetaalbaar is. waarin ik alternatieve sociale muntsystemen laat zien die proberen om sociale waarden in onze samenleving meetbaar te maken. 

In het Westen lachen we hierom of gruwelen we ervan. Toch zien we ook hier dat overheden bezig zijn om ‘smart cities’ te implementeren waarmee ze het bestuur van de stad efficiënter willen maken en waarmee bijstandsfraude kan worden opgespoord. Ook ‘crowd control’ het sturen van grote groepen mensen op drukke dagen, wordt met interesse bekeken en deels al toegepast. De politie zou efficiënter kunnen worden ingezet op basis van voorspellingen en met licht kunnen rumoerige uitgaande jeugd in het Eindhovense Stratum’s Eind wellicht tot rust worden gebracht. Op basis van psychologische principes kan het gedrag van burgers gestuurd worden, bijvoorbeeld zodanig dat iemand financieel niet in de problemen komt, dit is het vakgebied de ‘behavioral economics’. Het sturen van het gedrag van burgers met beleid wordt ook wel ‘nudging’ genoemd.

Lees ook mijn artikel: De intelligente omgeving: aanjager van gewenst gedrag?

Nu er steeds meer gemeten kan worden, en er ook steeds meer verbanden uit deze data gehaald kunnen worden, staan we aan het begin van een tijdperk van sturing van gedrag: je aankopen tot en met je gedrag in de stad: niet hoeft meer aan het toeval te worden overgelaten. Democratische controle en privacy worden dan des te belangrijkere begrippen. Het brengt ons als burger met stemrecht tot de vraag: wat voor samenleving willen we?

Technologie laat ons alles onthouden en alles transparant maken. Een stabiele samenleving heeft ook: vergeten, anonimiteit en vertrouwen nodig. Deze moeten in onze digitale samenleving opnieuw worden uitgevonden en ontworpen.

Meer over smart cities lees je hier.

Een gedachte over “Brave en eerlijke burgers dankzij een sociaal kredietsysteem?

Reacties zijn gesloten.