Vooruitblik 2018: praten met je computer

Aan het einde van het jaar is het altijd een mooi moment om vooruit te kijken naar de nieuwe trends en doorbraken voor 2018. Dat deed ik vandaag in het radioprogramma Nieuws en Co (NPO Radio 1).

Je kunt het gesprek hier terugluisteren (vanaf 18:22).

Een grote ontwikkeling waarvan ik verwacht dat hij gaat doorbreken is de spraaktechnologie. In 2018 gaan we praten tegen onze computers, smartphones, horloges en wekkerradio’s. We hoeven dan niet langer te scrollen door vele schermen, apps en tekstberichten.

Lees hier mijn vijf voorspellingen voor 2018

We kunnen gewoon aan onze smartphone, computer of luidspreker in huis vragen hoe hoog de Eiffeltoren is, om een afspraak in onze agenda te zetten, een pizza te bestellen, of nieuws voor te lezen. Spraak wordt de nieuwe interface voor het Internet der Dingen.

Alle fabrikanten hebben een zogeheten ‘homepod’ aangekondigd, een spraakgestuurde ‘luidspreker’ die je in huis kunt zetten, op tafel, de vensterbank of je nachtkastje. Het bekendste voorbeeld is de Amazon Echo. Marketeers en winkeliers krijgen er via de ‘homepods’ een nieuw kanaal bij rechtstreeks in de huiskamer van consumenten, dat concurreert met internet, televisie en radio en retail.

AssistentenDownload hier mijn analyse van de opkomst van spraakassistenten en de nieuwe concurrentiestrijd tussen de grote tech-spelers (Apple, Google, Facebook, Amazon, Samsung).

2 gedachtes over “Vooruitblik 2018: praten met je computer

Reacties zijn gesloten.