De toekomst van appen achter het stuur

Deze week sprak ik als ‘huis-futuroloog’ van het radioprogramma Nieuws en Co over de toekomst van ‘appen’ achter het stuur.

Je kunt het radio-interview terugluisteren via deze link (na 18:20).

De discussie hierover laaide afgelopen week op omdat smartphone-gebruik in het verkeer leidt tot meer ongelukken.  De roep vanuit de Tweede Kamer groeit om een verbod en het opleggen van hoge boetes. Kennelijk werkt de eigen verantwoordelijkheid van burgers niet voldoende. De telefoon kan immers op ‘stil’ of ‘slapen’ gezet worden en er zijn diverse apps beschikbaar waarmee sociale mediaberichten tijdens het rijden worden uitgezet, zoals Automodus, In-traffic Reply en Rij Veilig.

De kans is groot dat het typen en kijken op het kleine smartphone scherm over enkele jaren verleden tijd zijn. Spraaktechnologie is inmiddels zo goed dat het berichten kan voorlezen en ingesproken berichten kan omzetten in tekst. Ook wordt de koppeling tussen smartphone en auto steeds beter: zodra je de auto in gaat kan de smartphone overschakelen op de luidsprekers en microfoon van de auto. Eventuele beelden en video’s kunnen op de voorruit worden geprojecteerd. Op deze manier kan de bestuurder handen aan het stuur houden. Dat maakt het veiliger, al blijkt uit onderzoek dat elke vorm van afleiding tijdens het rijden ongewenst is.

Ondertussen wordt de auto zelf steeds intelligenter. Op de snelweg kan hij de snelheid constant houden, afstand houden op voorliggers en een eenvoudig inhaal manoeuvre doen. Over een jaar of twintig tot veertig zullen we waarschijnlijk in volledig autonome auto’s kunnen rijden en komt het moment in zicht dat we niet meer mogen of kunnen besturen: we hebben onze handen en hoofd dan volledig vrij voor ‘leuke’ dingen.

Technologische ontwikkelingen kunnen een grote bijdrage leveren aan onze veiligheid maar deze vraagt ook om veilig gedrag en het nemen van eigen verantwoordelijkheid.

 

Een gedachte over “De toekomst van appen achter het stuur

Reacties zijn gesloten.