Hebben we het eeuwige leven?

Als ‘huis-futuroloog’ van het radioprogramma ‘Nieuws en Co’ op NPO Radio 1, bespreek ik regelmatig de nieuwste technologische ontwikkelingen en betekenis ervan voor ons als individu en samenleving.

Deze keer sprak ik met presentator Joost Karhof over ‘onsterfelijkheid’.

Je kunt het gesprek hier terugluisteren (vanaf ongeveer 18:18)

Uit cijfers van het CBS blijkt dat we steeds ouder worden: de gemiddelde leeftijd loopt nog steeds op., dit jaar kwam er weer een half jaar bij. In de toekomst zou deze trend verder kunnen voortzetten omdat we steeds meer mogelijkheden hebben gezonder te leven en ons lichaam te repareren of zelfs verbeteren. Met stamcellen en geavanceerde gentechnieken kunnen we onszelf verjongen en veroudering van onze cellen terugdraaien.

Misschien gaan we in de toekomst zelfs implantaten nemen die onze lichaamsfuncties verbeteren zoals scherper zicht, beter horen, magnetisme voelen, een elektronische pil die onze bloedsamenstelling meet en bijhoudt, en extra rekenkracht.

Onsterfelijk dankzij kunstmatige intelligentie?

Kunstmatige intelligentie maakt computers steeds slimmer en gelijkend op ons menselijke brein. Het zal in de toekomst mogelijk zijn om onze hersenstructuur na te maken in de computer. En met brein-machine interfaces kunnen we computers met ons brein verbinden: we kunnen ons brein dan uploaden in de computer en voortleven als ons lichaam het zou begeven. We kunnen dan blijven praten met onze geliefden omdat de computer deze nabootst. Diverse films hebben al met dergelijke gedachten gespeeld zoals ‘Her’ en ‘Chappy’.

Zouden we dan onsterfelijk kunnen worden en wat is daarvan dan de maatschappelijke impact?

Ik verken deze ontwikkelingen onder het thema ‘Mens van de toekomst’. Lees verder.

 

 

Een gedachte over “Hebben we het eeuwige leven?

Reacties zijn gesloten.