De opkomst van autonome voertuigen

Recent maakte Boeing bekend testen te gaan doen met zelfvliegende vliegtuigen. Dit past in een bredere ontwikkelingen van autonome voertuigen zoals auto’s, vrachtwagens en schepen. Met grote gevolgen. Bank en verzekeraar UBS becijferde dat de luchtvaartindustrie hiermee miljarden zou kunnen besparen. De indeling van steden zou ingrijpend kunnen veranderen als we massaal overstappen op zelfrijdende auto’s.

In het radioprogramma Nieuws&Co sprak ik over de maatschappelijke vragen die deze ontwikkelingen met zich meebrengen.

Je kunt mijn bijdrage in de uitzending van 15 augustus terugluisteren via deze link: http://www.nporadio1.nl/nieuws-en-co/uitzendingen/517182-2017-08-15?share=6d726&t=1162

Vliegtuigen vliegen al voor een groot deel op een automatische piloot en waar vroeger vijf mensen in de cockpit zaten zijn dat er tegenwoordig twee. Bij auto’s zien komt er langzaam steeds meer assistentie in de vorm van antiblokkeersysteem, cruise control en inparkeren.

Wat begint met assistentie van de mens door technologie zal de in de nabije toekomst overgaan in het volledig overnemen van de mens door technologie. Het is dan vrijwel onmogelijk om als mens nog in te grijpen omdat we bijvoorbeeld te laat zijn en het overzicht niet meer hebben. Dat betekent dat we onszelf moeten durven overgeven aan technologie.

Tot die tijd zullen luchtvaartmaatschappijen en andere dienstverleners nog een mens achter een stuur zetten, al was het maar voor een, misschien wel schijn-, gevoel van veiligheid.


De komende maanden zal ik regelmatig aanschuiven bij Nieuws&Co als ‘huis-futuroloog’ en ‘vriend van de show’. Vaste presentator is Lara Rense (op de foto links).

Heeft u behoefte aan duiding van nieuwe ontwikkelingen in de vorm van een lezing of strategisch advies, bijvoorbeeld in de vorm van een toekomstbeeld of scenario? Neem contact met me op voor de mogelijkheden.