Maatschappelijke impact van technologieën

Toekomstscenario’s en aanbevelingen voor de provincie

mintboekjewebversieessaykreijveld_pdf__pagina_1_van_44_Voor de Provincie Zuid-Holland (het programma MINT) bracht ik de maatschappelijke impact in kaart van de belangrijkste technologische ontwikkelingen die momenteel gaande zijn. Dit dient als input voor de Toekomstagenda die de provincie ontwikkelt.

Voor de domeinen ‘maken’, ‘energie’ en ‘bestuur’ ontwikkelde ik telkens twee tegenoverliggende toekomstbeelden waarin ik de spanning laat zien tussen centralisatie en decentralisatie. Tenslotte doe ik op basis van deze ‘verkenning’ enkele strategische aanbevelingen waarmee de provincie samen met stakeholders aan de slag zou kunnen.

U kunt het essay downloaden via deze link. (of klik op de afbeelding hiernaast).

Het essay

Twee belangrijke inzichten en adviezen uit het essay zijn:

  1. verbind groot met klein: zorg dat kleine spelers (zelfstandigen, sociale ondernemers, burgers, mkb) kunnen meeliften op de schouders van de grote en dat grote spelers kunnen profiteren van de creativiteit en innovatie van kleine spelers. Dat is het principe van platformen en plug&play;
  2. van business cases naar value case: stuur vanuit maatschappelijke doelen en laat bedrijven kijken naar de business case. Alleen door meer te kijken naar de maatschappelijke opbrengsten kan de overheid haar doelen behalen. Door ‘economisme’ en alleen kijken naar budgetten wordt naar een eenzijdig of eendimensionaal rendement gekeken. Dat alles vraagt om het ontwikkelen van een set van maatschappelijke prestatieindicatoren.

Meer spannende toekomstbeelden die ik heb ontwikkeld kun je lezen via deze link.

De challenge

Tijdens het JongManagement Congres 2016 met de titel ‘Re.Invent’ is een workshop gehouden met ondernemers om – met de scenario’s uit het essay als inspiratie – hun kansen en knelpunten in kaart te brengen en te identificeren hoe de provincie Zuid-Holland ze hierbij zou kunnen helpen.

Foto: TU Delft

Een gedachte over “Maatschappelijke impact van technologieën

Reacties zijn gesloten.