Maatschappelijke impact van technologieën

Scenario’s en aanbevelingen

mintboekjewebversieessaykreijveld_pdf__pagina_1_van_44_Voor de Provincie Zuid-Holland (het programma MINT) ontwikkelde ik toekomstscenario’s over de maatschappelijke impact van technologische ontwikkelingen en hoe de provincie daarop zou kunnen inspelen. Deze dienen als input voor de Toekomstagenda die de provincie ontwikkelt.

Download hier het ‘essay MINT’

De scenario’s verruimden de blik van de provincie door niet alleen uit te gaan van ‘business as usual’ maar ook een (spannender, minder voordehandliggend) scenario te beschrijven waarbij de wereldhandel zou kunnen krimpen door toenemende lokale productie.

Twee grote verschuivingen

Voor de domeinen ‘maken’, ‘energie’ en ‘bestuur’ ontwikkelde ik telkens twee tegenoverliggende toekomstbeelden waarin ik de spanning laat zien tussen centralisatie en decentralisatie.

Tenslotte doe ik op basis van deze ‘verkenning’ enkele strategische aanbevelingen waarmee de provincie samen met stakeholders aan de slag zou kunnen.

  1. verbind groot met klein: zorg dat kleine spelers (zelfstandigen, sociale ondernemers, burgers, mkb) kunnen meeliften op de schouders van de grote en dat grote spelers kunnen profiteren van de creativiteit en innovatie van kleine spelers. Dat is het principe van platformen en plug&play;
  2. van business cases naar value case: stuur vanuit maatschappelijke doelen en laat bedrijven kijken naar de business case. Alleen door meer te kijken naar de maatschappelijke opbrengsten kan de overheid haar doelen behalen. Door ‘economisme’ en alleen kijken naar budgetten wordt naar een eenzijdig of eendimensionaal rendement gekeken. Dat alles vraagt om het ontwikkelen van een set van maatschappelijke prestatie-indicatoren.

Workshop

In een workshop met ondernemers (tijdens het JongManagement Congres 2016 ‘Re.Invent’, begin oktober 2015) hebben we verder gewerkt aan hun kansen en knelpunten en en hoe de provincie Zuid-Holland ze hierbij zou kunnen helpen.

Foto: Simulatie Tweede Maasvlakte, TU Delft

Een gedachte over “Maatschappelijke impact van technologieën

Reacties zijn gesloten.