Lokale platformen voor democratie

Hoe kunnen burgers lokaal betrokken zijn bij hun bestuurders en de macht controleren als lokale journalistiek onder druk staat?

In het onderstaande artikel ga ik en Chris Aalberts in op de teloorgang van de lokale journalistiek: veel gemeenteraden worden niet of nauwelijks meer gecontroleerd door de lokale journalistiek. We kijken naar de mogelijkheid om lokale platformen op te zetten die deze functie kunnen vervullen door middel van cocreatie tussen journalisten, burgers en gemeenten.

Download ons artikel hier: Lokale platformen voor democratie – Kreijveld en Aalberts (2015)

Lokale democratie: naar co-creatie tussen journalisten en burgers via platformen

Een lokaal platform kan de dialoog en samenwerking tussen burgers en overheden versterken door:

  • politici een podium te geven om hun standpunten aan een breder publiek uit te dragen;
  • een centrale plaats te vormen voor burgerjournalistiek op lokaal niveau;
  • burgers met elkaar en met politici in discussie te laten gaan over thema’s die in de wijk of de gemeente spelen, zowel op politiek als niet-politiek terrein.

Het kan tevens een plek zijn waar burgers met journalisten en politici samenwerken aan onderzoeksjournalistiek: politici kunnen gericht vragen uitzetten – crowdsourcen dus – wat hen kan helpen bij het controleren van het bestuur. Lokale overheden kunnen het gebruiken om burgerparticipatie verder in te vullen. Journalisten zouden als onafhankelijke partij de curatoren kunnen zijn van deze platformen en daarmee hun oorspronkelijke rol mee kunnen invullen.

Schematisch zou je de volgende onderdelen kunnen onderscheiden in zo’n platform:

Journalistieke_platformen
Lokale platformen voor democratie, integreren diverse functies uit bestuur, politiek, burgerparticipatie en controle. [M Kreijveld, wisdomofthecrowd.nl, 2015]
Dit artikel verscheen bij De Nieuwe Reporter

Open gemeenten

voorkantnwDit artikel gepubliceerd in de bundel ‘Open Gemeenten’ (red. David Kok en Ewoud de Voogd) waarin verschillende auteurs suggesties doen over de waarde van online media en sociale media voor gemeenten. Het gaat om gemeenten die deze media ontdekken, ermee experimenteren en vervolgens gaan converseren en netwerken.