De intelligente omgeving: aanjager van gewenst gedrag?

Dankzij wifi en 3G, smartphones en tablets zijn we tegenwoordig altijd online en laten we overal digitale sporen achter. Mede daardoor weten overheden en bedrijven meer van ons dan ooit, zoals pijnlijk werd geïllustreerd door de recente onthullingen over het PRISM-programma van de Amerikaanse National Security Agency.

In veel toekomstvisies over ‘big data’ en internet lijkt het erop dat de intelligente omgeving steeds meer een dwangbuis wordt die ons stuurt in ons gedrag en controleert of we ons gedragen. Diezelfde omgeving kan echter ook zo vormgegeven worden dat deze de dialoog tussen burgers en tussen burger en overheid stimuleert (‘nudging’), ons verrast en ons laat verwonderen. Tijd voor een discussie hierover.

Lees hier mijn essay over De intelligente omgeving: aanjager van gewenst gedrag?

Dit artikel schreef ik voor ‘Duwtjes in de goede richting‘, het nieuwste themanummer van De Idee, het tijdschrift van de Mr. Hans van Mierlo Stichting, het wetenschappelijk bureau van D66.

Lees meer over de intelligente omgeving en hoe deze burgers in staat stelt om beter beslissingen te nemen en samen te werken (met elkaar en overheden) in hoofdstuk 5 van mijn boek ‘Samen slimmer’.

Afbeelding: MIT SENSEable City Lab