Quantified Self devices

Gezien de vele vragen via Twitter over de apparaatjes (wearables en medische sensoren) die gebruikt werden in de uitzending van Labyrint over ‘Meetbare Mens: een goudmijn aan data’ heb ik de bekendste en in de uitzending genoemde even op een rij gezet:

zeo_sleep_coach1

Zeo Sleep Tracker en MyZeo Sleep Manager (ook verkrijgbaar bij de Apple Store). Deze maken gebruik van een hoofdband die hersenactiviteit meet. De app Snorelab registreerde het (snurk)geluid van Joost en bepaalde daaruit het slaapritme.

Fitbit: apparaat dat je bewegingen bijhoudt en daaruit je afgelegde afstand en verbruikte calorieën berekent.

Withings intelligente weegschaal en bloeddrukmeter die je zo in je iPhone of iPad plugt (ook verkrijgbaar bij Apple en in veel iCentre’s)

withings-blood-pressure-monitor

Foodzy app: hou bij wat je eet gedurende de dag. Ook Weight Watchers heeft tegenwoordig apps waarmee dat kan.

Apps die je hartslag meten zoals Cardio, de iPhone Heart Monitor en Instant Heart Rate die ook in de uitzending werd getoond. Sommige apps meten de doorbloeding van je vinger (via het lampje naast de camera op je iPhone) of detecteren de doorbloeding van je gezicht (met de camera), of gebruiken de microfoon en versnellingsmeter om je hartritme te bepalen. Philips ontwikkelde de Vital Signs Camera app (niet in de uitzending) die naast je hartslag ook je ademhaling kan meten door beelden van de ingebouwde camera van je iPhone of iPad slim te analyseren.

De ‘app’ Lift waarmee je de voortgang kunt bijhouden van zelf gestelde doelen, en indien nodig je vrienden te vragen om je te steunen.

En de app om de menstruatiecyclus bij te houden om zo op het meest gunstige moment zwanger te worden om een jongetje of meisje te krijgen, heet Tell Me Baby.

De astmapatienten die hun pufjes bijhouden gebruiken daarvoor Asthmapolis. Het tijdstip, de hoeveelheid die geïnhaleerd is en de locatie worden geregistreerd. Door de informatie te delen en combineren kan inzicht verkregen worden in gebieden waar veel ademhalingsproblemen zijn bijvoorbeeld door pollen en autoverkeer.

540x450

Nike Fuel Band (niet in de uitzending): meet je bewegingen en houdt je sportprestaties bij. De lampjes op de armband geven je prestaties aan.

Jawbone Up (niet in de uitzending): armband meet zowel je overdag je beweging overdag als ’s nachts je slaapritme (dit wordt afgeleid uit metingen met uiterst gevoelige bewegingssensoren in de armband). En met een meegeleverde ‘app’ kun je je eten bijhouden (bijv. door een foto te maken) en waarderen.

Het aanbod van apps en devices is eindeloos en ontwikkelt zich voortdurend. Voor wie meer wil weten kijk ook bij de website van de Quantified Self waar ze o.a. de nieuwste apps en tools uitproberen.

Voor wie meer wil weten over wat de toekomst van het zelf meten brengt en welke nieuwe mogelijkheden er ontstaan als we de data van meerdere mensen combineren, lees verder in het boek ‘Samen slimmer’.

Een gedachte over “Quantified Self devices

Reacties zijn gesloten.