De meetbare mens, een goudmijn aan data

Op 24 februari stond het populair-wetenschappelijke tv-programma Labyrint in het teken van de toegenomen mogelijkheden om alles aan ons lichaam te meten, op te slaan in databanken en te delen op internet. Op grote schaal levert dit een schat aan nieuwe informatie op en nieuwe mogelijkheden voor de wetenschap en sport. Zie voor meer informatie de website van Labyrint. Daar is de uitzending later ook terug te zien. Lees daar ook mijn artikel: Nooit meer ziek door te meten? Wat staat ons te wachten in deze meetbare wereld? dat ik speciaal voor deze uitzending schreef. Zie op deze pagina een overzicht van de apparaatjes en ‘apps’ die in de uitzending werden getoond.

De uitzending sluit goed aan bij een toekomstbeeld dat ik eerder ontwikkelde samen met vooraanstaande experts uit de medische wereld, de voedingsmiddelen en de technologie over gezondheid en collectieve intelligentie. In dat beeld van 2030 profiteren niet alleen wetenschappers en sporters van het meten maar wij allemaal. Dit toekomstbeeld en de bijbehorende technotrends en maatschappelijke ontwikkelingen, worden uitgebreid beschreven in het boek ‘Samen slimmer’ dat je via deze link kunt bestellen.

Tevens gaf ik hierover een presentatie afgelopen oktober tijdens een workshop van Ideas Waiting To Happen in Utrecht. Joost Plattel en Martijn de Groot, die terug te zien zijn in de uitzending van Labyrint, waren de andere sprekers die middag. Onze toekomstgerichte presentaties waren een opwarmer voor een brainstorm over nieuwe producten en diensten. Er werden door de aanwezige burgers en ondernemers talloze nieuwe ideeën en initiatieven bedacht, op die op dit moment verder worden uitgewerkt. Hieronder kun je mijn presentatie terugzien. Mocht je meer willen weten, neem dan contact met me op via m.kreijveld [at] gmail.com.