OBA Live: in gesprek met Pieter Hilhorst

Vrijdagavond 6 juli was ik te gast bij OBALive (Human) op Radio 5 naar aanleiding van mijn boek ‘Samen slimmer’. In een verdiepend gesprek van een uur met journalist Pieter Hilhorst passeren allerlei aspecten van ‘de wisdom of crowds’ op onze samenleving de revue. Het gesprek is hier terug te luisteren: OBA Live -interview met Pieter Hilhorst.

Natuurlijk paste lang niet alles in een uur. Hieronder vind je achtergrondinformatie bij het gesprek (in drie blokken). Wie meer wil lezen is van harte uitgenodigd om het boek ‘Samen slimmer’ te lezen en deze website verder te ontdekken.

Samen slimmer

We leven in een unieke tijd. Dankzij internet kunnen we samenwerken op een schaal en een manier die tot nu toe onmogelijk was. Daardoor kunnen we veel beter gebruik maken van de talenten, ideeën, kennis, creativiteit en mankracht die in onze samenleving aanwezig zijn. Samen zijn we slimmer. Dat wordt ook wel de ‘wisdom of crowds’ genoemd.

Het web maakt ons ‘slimmer’ op twee manieren:

  1. door ons met elkaar te verbinden waardoor we ideeën, informatie en kennis kunnen uitwisselen en samenwerken over der grenzen van landen en organisaties heen. Iedereen heeft toegang tot een enorme hoeveelheid kennis.
  2. door kennis en wijsheid te halen (zoals o.a. Google doet) uit de informatie die we genereren via internet en sociale media, zoals de weblinks die we aanklikken, de dingen die we ‘liken’ en ‘retweeten’ of wanneer we onze locatie delen via TomTom en daarmee nauwkeurige file-informatie krijgen. Hier spelen geavanceerde wiskundige formules en algoritmes een belangrijke rol.

De wisdom of crowds is:

De uitkomst van interacties tussen individuen of hun kennis, informatie en ideeën, die we als ‘wijs’ beschouwen omdat deze nieuwe kennis en inzichten oplevert en de som der delen overtreft.

Daarmee kunnen we onze kwaliteit van leven verbeteren, elkaar helpen, maatschappelijke vraagstukken aanpakken en betere producten en diensten maken. Hoe dat eruit kan zien op het gebied van gezondheid, innovatie en democratie (en het leven in de stad), kun je lezen in het boek.

De muziek

Muziek verbindt mensen en laat ze samen creatief zijn, op elkaar inspelen. Vandaar dat we kozen voor de muziek van het Youtube Symphony Orchestra, waarin muzikanten van over de hele wereld samen optraden (in de eerdere versies op afstand, in de laatste jaren kwamen ze na selectie bij elkaar bijeen). Ook ene mooi voorbeeld van een collectief van muziekanten die verfrissende muziek kwam is Kyteman. We draaien ‘Mushroom Cloud’ van het album Kyteman Orchestra.

Andere leuke voorbeelden:

  • Muzikanten C-Mon en Kypski riepen de hulp in van hun fans om samen de mueziekclip van de nieuwe single ‘More is Less’ (2012) te maken. Met een simpele druk op de knop kun je een eigen opname met je webcam maken en opsturen. Deze worden vervolgens achter elkaar gemonteerd tot een clip. Zie hier het resultaat waaraan meer dan 20.000 mensen meededen: One frame of fame!
  • Een ander voorbeeld is het werk van Kutiman: hij combineert, remixt en mengt opnames en beelden van anderen uit YouTube tot een nieuw geheel. Je zou het gecrowdsourcete muziek kunnen noemen.
  • Dat muziek hele groepen mensen kan meenemen laat deze inspirerende presentatie van Bobby McFerrin bij TED zien.
  • Hoe muziek ons in de toekomst zou kunnen verbinden kun je o.a. in lezen in hoofdstuk 6 van het boek Samen slimmer. Daar wordt een instrument beschreven waarmee mensen collectief muziek kunnen maken.

Gezonder in de toekomst

In het toekomstbeeld Gezondheid 2030: gezonder door collectieve intelligentie, wordt beschreven hoe we als samenleving gezamenlijk meer kennis kun creëren om uiteindelijk allemaal gezonder te gaan leven. En op welke manieren we deze informatie kunnen verzamelen en hoe we deze kunnen gebruiken om ons persoonlijk te laten coachen. Het toekomstbeeld Gezondheid 2030 wordt beschreven in hoofdstuk 3 van het boek ‘Samen slimmer’.

Dat heeft echter ook keerzijdes zoals de vraag wie de eigenaar is van de data en informatie over onze gezondheid. En of we in de toekomst nog wel zelf mogen bepalen of we gezond leven of niet. Lees ook mijn blog: Gezond leven: in de toekomst nog een vrijwillige keuze?

Uitdaging voor de toekomst: het vinden van een balans

De ‘wisdom of crowds’ is geen automatisch gegeven. Kijk maar eens wat er gebeurt als je een grote groep mensen bij elkaar brengt. De ene keer, op Koninginnedag, op weg naar het strand, bij het concert van Marco Borsato in het Gelredome gaat alles opvallend goed en schikken we ons in. Andere keren, gaat het mis, zoals bij de Damschreeuwder in 2011, de paniek die uitbrak bij een evenement in Duisburg waarbij mensen om het leven kwamen en de jaarlijkse bedevaart naar Mekka waarbij regelmatig doden vallen.

Ook wanneer mensen niet fysiek bij elkaar komen, maar onafhankelijk van elkaar via internet verbonden zijn, is ‘wijsheid’ niet een vanzelfsprekend gegeven. Het vraagt om een voortdurende balans tussen openheid en transparantie en geheimhouding  en privacy ter bescherming. Om vrijheid en inperking. Om meerderheden en populariteit versus minderheden en experts of het nemen van impopulaire maatregelen.

Deze dilemma’s worden in hoofdstuk 6 van het boek verder besproken.

Klik hier voor meer informatie en om het boek ‘Samen slimmer’ direct te bestellen.