Beter dan Bakas?

Vorige week schreef Davied van Berlo, beter bekend als Ambtenaar 2.0, een blog naar aanleiding van twee boeken die hij had gelezen over de toekomst. Daarin vergelijkt hij ‘De staat van Morgen‘ van gevierd trendwatcher Adjiedj Bakas met mijn boek ‘Samen slimmer‘.

Van Berlo concludeert:

Bakas en Kreijveld hebben beiden een enorme hoeveelheid voorbeelden en feiten verzameld over hoe de wereld fundamenteel aan het veranderen is. Beide auteurs gaan echter anders om met hun basismateriaal.

Bakas, de trendwatcher, presenteert zijn trends op onderhoudende wijze en koppelt ze aan een pleidooi voor een gewenste samenleving. De noodzakelijke verbinding tussen de feiten en de toekomstvisie is echter wat beperkt.

Het boek beloofde een aantal scenario’s voor de mogelijke toekomsten van Nederland, maar het eindresultaat lijkt eerder op een pamflet van Nederland zoals Bakas dat wenst, een soort (best wel rechts) verkiezingsprogramma voor de komende twintig jaar. Juist vanwege die politieke agenda (als we x kiezen, dan komt het allemaal goed), is het moelijk om de rest van het boek, de cijfers en de trends, te beoordelen.

Kreijveld, de futuroloog, heeft een meer wetenschappelijke benadering en de stappen die hij in zijn verhaal zet van feiten en trends naar voorspelling en aanbeveling zijn beter te volgen. Dat maakt de inhoud van die aanbevelingen waardevoller voor bestuurders en beleidsmakers. Bakas schudt je wakker met mogelijke vergezichten, maar Kreijveld biedt ook nog houvast en een routekaart naar de toekomst.

Ik ben blij dat Van Berlo de systematische wijze waarop ik mijn toekomstverkenning in het boek heb opgebouwd herkent. Ook worden de vele voorbeelden die ik heb gebruikt goed ontvangen. Mijn doel om met het boek te inspireren, relevante discussiepunten te identificeren en tegelijkertijd ook houvast te bieden, lijkt zeker wat betreft Van Berlo te worden bereikt. Ik zie dit ook terug in de reacties van andere lezers.

Ben je na het lezen van dit artikel geïnteresseerd geraakt in het boek ‘Samen slimmer. Hoe de wisdom of crowds onze samenleving zal veranderen.’ kijk dan hier en bestel het boek.

Foto van de boeken: cc Arne Kuilman

2 gedachtes over “Beter dan Bakas?

Reacties zijn gesloten.