Politiek gekwetter is overgewaardeerd

door Pieter Horstman, DePers

Politici begeven zich al jaren fervent op het pad van de sociale media. Alleen al op Twitter zijn op dit moment ruim honderd Tweede Kamerleden actief. Ook op Hyves, Facebook en allerlei andere sociale netwerksites struikel je over politici. Chris Aalberts (@ChrisAalberts) en Maurits Kreijveld (@wisdomofcrowd) schreven er het boek ‘Veel Gekwetter, Weinig Wol’ over. Echt enthousiast zijn de twee in hun boek niet over onze tweetende volksvertegenwoordigers. Een geval van #durftevragen.

@ChrisAalberts  Kunnen sociale media de kloof niet kleiner maken tussen overheid en burger?

@De_Pers  Dat is bullshit! Ja, in theorie kun je via Twitter makkelijker communiceren met je achterban. Maar in werkelijkheid is het niets meer dan een willekeurige selectie van meningen. Je kunt maar op een paar mensen reageren en driekwart van de opmerkingen gaan over onderwerpen die niet in 140 tekens kunnen worden uitgelegd. Van beide kanten worden boodschappen verzonden, maar tot een echt gesprek komt het niet. Omdat er veel vragen blijven liggen, leidt dat tot frustratie bij de burgers, en ook bij de politici.

@ChrisAalberts  Je maakt je er druk om?

@De_Pers  Politici moeten niet de illusie hebben dat ze een representatief beeld hebben van de bevolking op netwerken als Twitter. Dat zit vol met journalisten, marketeers en andere politici. Als je beleid baseert op Twitter, mis je 16 miljoen mensen. Twitter is meer een soort petitie.

@ChrisAalberts  En als er net dat briljante idee tussen zit?

@De_Pers  Dat kan natuurlijk. Ik ben het nog niet tegengekomen.

@ChrisAalberts  Is het echt zo erg?

@De_Pers  Je wordt gek als je alle Kamerleden volgt. Het is een soort eenheidsworst. Je leest de hele dag hetzelfde. Je hebt er niet zoveel aan. Als je vraagt of Attje Kuiken (Tweede Kamerlid voor de Partij van de Arbeid) hierdoor bekender gaat worden: nee. Attje Kuiken mag misschien haar werk goed doen, maar is voor veel mensen niet echt interessant. Alleen voor journalisten en andere politici, samen met marketeers de grootste beroepsgroepen op Twitter.

@ChrisAalberts  Welke politici volg je behalve @attjekuiken?

@De_Pers  Ik heb ze voor ons onderzoek bijna allemaal gevolgd. Nu dat is afgerond heb ik ze bijna allemaal ‘ge-unfollowed’. Ik volg alleen nog de bekendere politieke figuren.

@ChrisAalberts  Tips aan devolksvertegenwoordigers?

@De_Pers  Het belangrijkste is eigenlijk dat politici prioriteiten moeten stellen. Ze moeten zich op een specifiek terrein begeven en daarover communiceren met mensen die er verstand van hebben. Ga alleen in op een vraag als die meerwaarde heeft en laat zien wat er vervolgens met de interactie gebeurt. Niets vinden mensen zo irritant als een nutteloos gesprek. Verder moeten politici één duidelijke visie uitstralen op sociale netwerken. En die visie dan ook daadwerkelijk uitdragen.

Dit artikel verscheen in Dagblad De Pers van 11 april 2011.