Voor gezonder leven hebben we collectieve intelligentie nodig

Voor een toekomst waarin we nog langer en gezonder kunnen leven hebben we niet alleen bestaande medische kennis nodig, maar ook veel nieuwe kennis. Juist op dit vlak valt nog veel winst te behalen door meer gebruik te maken van onze collectieve intelligentie. En dat kan steeds makkelijker nu we allemaal steeds meer verbonden raken met elkaar dankzij het web.

Maandag 4 april 2011 vond in Maastricht een onafhankelijk georganiseerd TEDx-event plaats. Dit evenement stond in het teken van de toekomst van gezondheid. Een belangrijke rode draad door de presentaties heen was het feit dat de patiënt steeds meer kan gaan participeren in zijn eigen gezondheid en zelf meer verantwoordelijkheid kan gaan nemen: de patiënt als onderdeel van het behandelende team, een volwaardige gesprekspartner met eigen kennis en inbreng.

Nu lag het accent in de conferentie nog op de omgeving van het ziekenhuis, de artsen en het genezen van zieke mensen, patiënten. Dat krijgt ook vanuit de overheid de meeste aandacht. Duidelijk werd ook in de presentaties dat de grootste winst valt te behalen bij preventie en het verbeteren van de kwaliteit van leven. Mij inspireert dat om nog een stap verder te denken over een toekomst waarin gezondheidszorg veel minder een behandeling in het ziekenhuis is maar veel meer een gezonde levensstijl die ervoor zorgt dat we langer vitaal zijn en ons goed voelen. Het gaat dan dus om hoe we ons dagelijks leven inrichten.

Collectieve intelligentie biedt enorme kansen voor de gezondheidszorg

Als we de slag willen maken naar een gezonder leven, dan hebben we niet alleen de bestaande medische kennis nodig, maar dan is er tevens veel nieuwe kennis nodig. En daarvoor hebben we iedereen nodig, zowel voor de kennis op zich als om die informatie te verzamelen. Juist op dit vlak valt nog veel winst te behalen door meer gebruik te maken van onze collectieve intelligentie. Dat kan steeds makkelijker nu we allemaal steeds meer verbonden raken met elkaar dankzij het web.

We gebruiken onze collectieve intelligentie nu al, als we (anoniem) onze locatie delen via TomTom om zo sneller thuis te zijn, als we via onze clicks en beoordelingen elkaar helpen om sneller en efficiënter relevante informatie te vinden via Google of de beste boeken en hotels. Diezelfde intelligentie biedt enorme kansen voor de gezondheidszorg.

Voor een deel komt dat uit de intelligentie van onze apparaten. Apparaten zoals onze iPhone en iPad zitten vol met nieuwe medische toepassingen waarmee we nu al onze hartslag en onze lichaamsbeweging kunnen meten. Er worden op dit moment nergens meer nieuwe medische toepassingen ontwikkeld als voor de iPhone en iPad. En er komt steeds meer randapparatuur, bijvoorbeeld om onze bloeddruk te meten. Fanatici houden hiermee voortdurend hun gezondheid bij. Door het groeiend aantal biosensoren zal dat in de toekomst alleen maar verder toenemen. We kunnen onze gezondheid dan voortdurend monitoren.

En technologie kan ons in de toekomst ook subtiel helpen, door ons te coachen bij een gezondere levensstijl, te verleiden ons gedrag aan te passen, zachtjes de goede kant op te sturen. De eerste coaches zijn nu al te verkrijgen, zowel als losse toepassing via bijvoorbeeld Philips Direct Life (met een menselijke coach) als via diverse iPhone-applicaties die je helpen met trainingsschema’s, hersengymnastiek en voedingsadvies.

Inzicht in gezondheid via social media

Dit is niet alleen iets voor fanatici, het kan ook bijna vanzelf gaan, op de meest natuurlijke manier waarmee we ons uiten: via sociale media. De ‘mood state’ van onze Twitter-berichten en de discussies in onze sociale netwerken en fora. Ook deze bevatten waardevolle informatie waarvan we nog maar net de potentie aan het ontdekken zijn. Je zou ze kunnen zien als een soort ‘clinical trials’, maar dan buiten het ziekenhuis, waarbij we inzicht krijgen in allerlei combinaties van bewegen, eten en omgeving. Uit al deze data is waardevolle kennis te halen over het verband tussen levensgewoonten en de ontwikkeling van ziekten. 75% van ziekten wordt immers bepaald door ons gedrag, wat we eten, hoeveel we sporten, hoeveel we ontspannen en de kwaliteit van de lucht die we inademen.

En daar  lopen we tegen onze ingesleten gewoonten aan die zich lastig laten veranderen. Ook hier bieden sociale media en het internet waarmee we verbonden zijn, nieuwe mogelijkheden. Een bedrijf als Nike bijvoorbeeld, heeft dat al goed begrepen en koppelt ons in Nike+ en Nike Running aan vrienden die ons uitdagen om nog meer te gaan sporten, de ander te verslaan of tenminste bij te houden. Sociale omgevingen die enorm motiverend werken.

Allemaal een steentje bijdragen aan een gezondere samenleving

We staan aan de vooravond van nieuwe ontwikkelingen, waarvan we de bouwstenen nu bij elkaar moeten brengen. Dankzij onze collectieve intelligentie kunnen we straks allemaal een steentje bijdragen aan een gezondere samenleving, zowel aan onze eigen gezondheid als die van onze buurman. Dát is mijn droom voor de toekomst van gezondheid. En hoe ben jij geïnspireerd geraakt?

Dit artikel verscheen op Frankwatching en werd tevens doorgeplaatst op Platform Personalized Prevention.

Credits afbeelding yoga: CC: BY lululemon athelitica from Flickr