TV: De Kracht van de Massa

Op 22 maart 2011 besteedt het populair-wetenschappelijke televisieprogramma Labyrint aandacht aan wisdom of the crowd. Ik, toekomstverkenner bij denktank Stichting Toekomstbeeld der Techniek, kom daarin als een van de experts aan het woord. Daarnaast worden diverse voorbeelden belicht zoals Foldit en het ontcijferen van oude handschriften.

Klik hier om te zien wie er in de uitzending zitten. En kijk het onderstaande filmpje om alvast in de stemming te komen.

Direct na de uitzending wordt er in de studio doorgepraat over het onderwerp en kunnen er vragen gesteld worden. Ik ben daarvoor in de studio aanwezig. Dat wordt live uitgezonden via de website van Labyrint.

Kijken dus op dinsdag 22 maart 2011 om 21.20 uur Nederland 2!

Uitzending terugzien

Je kunt de uitzending en de bijbehorende achtergrondinformatie over het onderwerp en de sprekers hier terugzien bij Wetenschap24. De uitzending laat goed zien voor welke uitdaging we als samenleving worden geplaatst door de verdergaande invloed van internet en sociale media. Enerzijds kunnen we gezamenlijk wijzer zijn door gebruik te maken van elkaars expertise en kennis. Anderzijds zien we het gevaar van groepsdruk voor onze onafhankelijke kritische meningsvorming. Onze toenemende verbondenheid door internet heeft dus twee kanten.

Lees ook mijn bericht: De wisdom of crowds: meer dan het gewicht van een koe.

Over de wisdom of crowds

‘De massa’ is dom en hysterisch. Althans, die reputatie heeft ze. Maar onder de juiste omstandigheden is zij slim. Intelligenter dan de besten uit haar midden. Een groep mensen kan een probleem oplossen, waartoe de leden afzonderlijk niet in staat zijn. Zoals een kolonie mieren tot grootste dingen in staat is, zo zijn ook wij ‘gezamenlijk intelligent’. De vraag is alleen: wanneer en hoe? Wat is ‘wisdom of the crowd’ en wat kunnen we ermee?

Door het overal aanwezige internet zijn mensen constant met elkaar verbonden. Daardoor vormen wij een bereikbare en bruikbare massa. Steeds meer bedrijven zijn zich hiervan bewust. Crowdsourcen is in de mode. Maar ook in de wetenschap krijgt de massa steeds vaker een belangrijke rol toebedeeld.

In Labyrint zien we hoe de burger via een computerspel kan bijdragen aan het oplossen van één van de grootste dilemma’s in de biologie; hoe zitten eiwitten in elkaar. Maar ook kunt U vanachter uw computer mee helpen aan het ontcijferen van eeuwenoude teksten. Labyrint heeft zelf een experiment gedaan met de ‘wijsheid’ van de massa door een groot aantal mensen te laten raden naar het gewicht van een koe. Volgens de theorie moet het gemiddelde van het geraden gewicht zeer dicht bij de werkelijke uitkomst zitten.

Maar in de kracht van de massa schuilt ook een gevaar. Sinds de beroemde experimenten van psycholoog Solomon Asch in de jaren vijftig weten wij hoe beïnvloedbaar de mens is. Hij toonde aan dat mensen zich makkelijk door een groep laten beïnvloeden om dingen voor waar aan te nemen terwijl hun zintuigen zeggen dat het niet waar is. Als mensen elkaar gaan beïnvloeden worden wij kuddedieren die veelal doen ‘wat de rest doet’. En daarin huist een groot gevaar.

Een gedachte over “TV: De Kracht van de Massa

Reacties zijn gesloten.