De revolutie in de schaduw van de iPad2

Gisteren introduceerde Apple de nieuwe iPad 2. Tegelijkertijd werd ook het besturingssysteem iOS 4.3 voor de iPad en de iPhone aangekondigd. Alle aandacht ging naar de nieuwe iPad2 die nog dunner en lichter was tegelijkertijd sneller. Een grote verbetering maar ten opzichte van de eerste iPad geen revolutie.

Die revolutie zou wel eens kunnen komen uit een van de nieuwe functies van het besturingssysteem iOS 4.3 : de Personal Hotspot. Daarmee kan elke iPhone met zijn internetverbinding delen met vijf andere apparaten. Een laptop, een printer, een fotocamera en elk ander apparaat dat over een draadloos internet-mogelijkheid beschikt kan via de telefoon met internet worden verbonden. Met deze technologie wordt elke telefoon een internetknooppunt en kunnen apparaten naar elkaar doorverbinden en zo allemaal met elkaar verbonden zijn én met het internet. Niet alle apparaten hoeven daarvoor zelf rechtstreeks een internetverbinding te hebben. Dat is om twee redenen een revolutie te noemen.

Internet der Dingen

Allereerst is dit een stap verder op weg naar een Internet der Dingen waarbij alle apparaten om ons heen met internet zijn verbonden. De apparaten kunnen onderling een eigen netwerk vormen waarbinnen ze informatie kunnen delen, bijvoorbeeld de plaatsbepaling uit de telefoon met de beelden uit de camera en temperatuur uit een sensor, en daarmee zijn ze gezamenlijk in staat om nieuwe informatie te genereren. Een voorbeeld van collectieve intelligentie dus. De mogelijkheden hiervan kunnen we nu nog maar amper overzien.

Ten tweede maakt deze ontwikkeling het mogelijk om draadloze netwerken te crowdsourcen. Naarmate meer apparaten een internetverbinding kunnen doorverbinden, ontstaat een grote wolk van kleine zenders van een draadloos internet, met dezelfde mogelijkheden als een netwerk bestaande uit grote zendmasten op de grond. Als we op deze manier grootschalig onze draadloze modems thuis en onze mobiele telefoons onderweg zouden gaan koppelen en een deel van onze internetverbinding met elkaar gaan delen, kunnen we samen een mobiel datanetwerk bouwen zonder dat hiervoor een telecombedrijf nodig is met een centrale aansturing. Dit is een scenario waar telecombedrijven rekening mee zullen moeten houden.

Dus in feite zijn nieuwe specificaties en het gelikte uiterlijk van de iPad2 het nieuws maar een ogenschijnlijk kleine nieuwe toepassing op de iPad de grote impact zou kunnen hebben. Een nieuw gereedschap waarmee ‘de crowd’ het zelf kan gaan doen.

Een gedachte over “De revolutie in de schaduw van de iPad2

  1. Op zich is de iPhone niet het eerste apparaat met een ‘personal hotspot’ mogelijkheid maar brengt deze wel naar een groot publiek. Ook onze draadloze modems thuis en de WiFi hotspots (initiatieven in o.a. Leiden die inmiddels grotendeels zijn overgenomen door KPN en T-Mobile) zijn gebaseerd op deze mogelijkheid. Veel van de technologie is ontwikkeld voor militaire toepassingen om een mobiel netwerk te kunnen opzetten in oorlogsgebied en soldaten onderling te laten communiceren zonder dat er zendmasten aanwezig zijn. In Afrika wordt de technologie gebruikt om een hogere dekkingsgraad te krijgen van mobiele netwerken.

    Like

Reacties zijn gesloten.