Twitter voorspelt beurskoers

Vandaag was ik te gast in het radioprogramma DeGids.fm op Radio 1 met Felix Meurders naar aanleiding van het nieuws over de zogenaamde Twitter Predictor. Via deze link kun je dit interview terugluisteren.

DeGids.fm: Beurskoersen voorspellen aan de hand van Twitter.

De Twitter Predictor is ontworpen door Johan Bollen, hoogleraar computerwetenschappen aan de universiteit van Indiana. Hij ontwikkelde software die de collectieve gemoedstoestand van mensen analyseert via informatie op sociale netwerken. Zijn team van studenten en onderzoekers analyseerde met behulp van de software tien miljoen twitterberichten uit 2008 en vergeleek de resultaten met allerlei indexen zoals consumentenbarometers om te kijken of de gemoedstoestand op Twitter overeenkwam met de gemoedstoestand van mensen in het ‘echte’ leven. De resultaten bleken behoorlijk accuraat maar de eyeopener kwam toen ze de Twitter-analyse naast de beurskoers van de Dow Jones legden. De beurskoers van de Dow Jones bleek de gemoedstoestand van mensen met al zijn ups and downs vier dagen later vrijwel precies te volgen.

Zie voor een interview met Bollen de volgende link:
http://plus.cnbc.com/rssvideosearch/action/player/id/1619250397/code/cnbcplayersh

Zie ook mijn eerdere blog over de ‘wisdom’ van Twitter.

2 gedachtes over “Twitter voorspelt beurskoers

  1. Op stockmarkettweet.com kun je als belegger zelf gratis zien, of koerswijzigingen van je aandelen, samenhangen met bepaalde tweets.
    Frequenties van tweets over aandelen, met relevante woorden zoals “meer winst”, “tegenvaller”, “groei”, etc worden, samen met de koers van het aandeel, in dezefde grafiek getoond.
    In één oogopslag zie je, welke tweets samenhangen met koerswijzigingen van je aandelen. Zodat je weet welke tweets voor jou aandelen belangrijk zijn.

    Like

Reacties zijn gesloten.