De crowd versus experts

De positieve voorbeelden van ‘wisdom of the crowd’ laten zien dat gewone burgers, zonder specialistische of wetenschappelijke kennis, in staat zijn om samen tot verstandige beslissingen te komen. Dat zou de indruk kunnen wekken dat experts altijd het nakijken hebben en dat professioneel geleide en aangestuurde organisaties altijd het nakijken hebben.

Met name op dit front is er veel kritiek op het begrip ‘the wisdom of crowds’. Zo voorzien sommigen dat wisdom of the crowd zal leiden tot een vervlakking en versimpeling van onze huidige cultuur. Alles zal alleen nog draaien om middelmaat en de grootste gemene deler, dat wat het meest populair is. Met name de Britse Andrew Keen is bekend geworden met zijn kritische houding, door zijn boek ‘The Cult of the Amateur‘ (2008). Hij ziet de ontwikkelingen rond web 2.0 als een verval van onze cultuur en pleit voor een elite om het niveau hoog te houden.

Het verhaal van Keen laat zien hoe delicaat ‘wisdom of the crowd’ is. Het is een voortdurende balans tussen populariteit en diversiteit, tussen sterkte signalen en zwakke signalen. Daarvoor moeten we ons bewust zijn van onze valkuilen.

Deze discussie maakt ook duidelijk hoe de opkomst van de ‘crowd’ de positie van bestaande organisaties, instituties en beroepen bedreigt. Of het de overheid is, bedrijven en hun patenten, of de kunstenaar, de architect, allemaal krijgen ze te maken met de opkomst van de burger die steeds meer zelf kan en gaat doen. Door zichzelf opnieuw uit te vinden kunnen deze experts een belangrijke rol blijven spelen naast of verweven met de crowd. Experts hebben de crowd immers veel te bieden. In de toekomstbeelden proberen we te schetsen hoe deze nieuwe rol eruit zou kunnen zien.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s