Anno 2010

De patiënt centraal maar zelf weinig inbreng

Zorg is anno 2010 een maatschappelijke thema dat hoog op de agenda staat. De kosten stijgen snel, mede als gevolg van de vergrijzing en de hoge kosten van nieuwe behandelingen en methoden.De zorg is een goed voorbeeld van een uiterst kennisintensieve ‘sector’. Wanneer iemand zorg nodig heeft komen daar vaak meerdere disciplines en specialismen bij kijken. Het is dus cruciaal dat al deze zorgverleners onderling goed communiceren en samenwerken. Vaak is er juist op dit vlak veel kritiek: de zorg zou te verkokerd en versnipperd zijn. Er is een groeiend besef dat verschillende zorgverleners zoals huisartsen, specialisten en verplegers beter moeten gaan samenwerken om een patiënt een betere behandeling te leveren. ‘De patiënt centraal’ is daarbij het motto.

Elektronisch Patiënten Dossier

Om de verkokering te doorbreken is het elektronisch patiëntendossier (EPD) ontwikkeld. Hiermee kunnen gegevens van patiënten gemakkelijker en sneller worden uitgewisseld tussen zorgverleners, eventueel zelfs wereldwijd. Het voordeel van het EPD is dat de verschillende zorgverleners een beter inzicht hebben in de voorgeschiedenis van een patiënt en gemakkelijk hun observaties kunnen uitwisselen. Ondanks deze voordelen van het EPD is er ook veel kritiek. Er zijn vooral veel vragen over de privacy van patiënten. Actiegroepen vragen om een betere bescherming van het EPD tegen hackers vanwege de gevoelige informatie die erin staat. Dit is een van de redenen waarom de ontwikkeling van het EPD  in Nederland op dit moment langzaam verloopt.

Dokter Google

Hoewel een betere samenwerking tussen zorgverleners en specialisten een vooruitgang zou betekenen voor de zorg, blijft de patiënt hierbij nog altijd in een traditionele ‘lekenrol’. Hij heeft geen beschikking over zijn eigen gegevens, kan er geen informatie aan toevoegen en heeft beperkt inspraak in zijn eigen behandeling. En dat terwijl de patiënt steeds meer informatie via internet kan verzamelen over zijn eigen ziekte en via diverse discussiefora met lotgenoten kan praten.

Afnemend vertrouwen in overheid en arts

Al dan niet door de houding van artsen en door het feit dat patiënten bij elkaar meer steun en begrip vinden, is het vertrouwen in de medische zorg verder afgenomen. De campagne voor de intenting van jonge meisjes tegen baarmoederhalskanker laat zien hoe ook het gezag van de overheid verder afneemt. Ondanks boodschappen van ministers, wetenschappers en het RIVM, bleven veel meisjes, die via Hyves met elkaar in contact stonden, bezorgd over de risico’s. Uiteindelijk heeft de campagne niet het gewenste effect gehad en is het aantal ingeënte meisjes blijven steken onder de helft.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s